Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


IZRAELIS
Nužudytos „al Jazeera“ žurnalistės šeima: JAV sprendimas dėl tyrimo yra „svarbus žingsnis"
BNS
Scanpix
Palestiniečių saugumo pareigūnai stovi sargyboje prie žurnalistę vaizduojančio plakato.

Garsios arabų naujienų televizijos „al Jazeera“ žurnalistės Shireen Abu Akleh, kuri greičiausiai gegužės mėnesį buvo nužudyta Izraelio kareivio, šeima antradienį gyrė JAV sprendimą pradėti tyrimą dėl jos mirties aplinkybių.

„Tai labai svarbus žingsnis“, – išplatintame pranešime teigia palestiniečių ir amerikiečių šeima bei išreiškė viltį, kad tyrimas bus „tikrai nepriklausomas, patikimas ir išsamus“.

Palestiniečių ir amerikiečių žurnalistė Sh. Abu Akleh, 25 metus dirbusi „al Jazeera“, žuvo gegužės 11 dieną, nušviesdama Izraelio karių reidą Dženino pabėgėlių stovykloje okupuotame Vakarų Krante. Ši reporterė buvo gerai žinoma arabų pasaulyje dėl reportažų apie palestiniečių gyvenimo sunkumus, dešimtmečius tęsiantis Izraelio kontrolei.

„Al Jazeera“ žurnalistė vilkėjo neperšaunamą liemenę su užrašu „Spauda“ ir buvo užsidėjusi šalmą. Kulka jai pataikė į galvą Dženino pabėgėlių stovykloje – istoriniame Izraelio ir palestiniečių konflikto židinyje.

Rugsėjo 5 dieną Izraelio kariuomenė pripažino, kad tikriausiai vienas iš jos karių nušovė Sh. Abu Akleh, palaikęs ją palestiniečių grupuotės kovotoja.

Nužudytosios žurnalistės šeima išplatintame pranešime teigia, kad JAV buvo prašoma pradėti tyrimą „nuo pat pradžių“.

„Tai yra tai, ką Jungtinės Valstijos turėtų daryti, kai JAV pilietis žūsta užsienyje, ypač kai yra nužudomas, pavyzdžiui, kaip Sh. Abu Akleh, kuri buvo nužudyta užsienio kariuomenės“, – priduriama jame.

Izraelio gynybos ministras Benny Gantzas sakė, kad jo šalis „nebendradarbiaus atliekant išorinį tyrimą“.

„JAV teisingumo departamento sprendimas atlikti tragiškos Sh. Abu Akleh mirties tyrimą yra klaida. IDF (Izraelio kariuomenė) atliko profesionalų, nepriklausomą tyrimą, kuris buvo pristatytas Amerikos pareigūnams, su kuriais buvo pasidalinta bylos detalėmis“, – priduriama B. Gantzo pranešime.

JAV Federalinis tyrimų biuras (FTB) atsisakė patvirtinti arba paneigti vykstant šį tyrimą.

Tačiau leidinys „Politico“ pranešė, kad FTB tiria gegužės 11-ąją įvykusią nelaimę.

Izraelio kariuomenės vyriausiasis teisininkas teigė, kad baudžiamieji kaltinimai kareiviui, galimai dalyvavusiam šaudyme, nepagrįsti, nes jis veikė, žydų valstybės nuomone, aktyvios kovos zonoje.

Ministras pirmininkas Yairas Lapidas taip pat atmetė pasiūlymus, kad tas karys turėtų būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn.

„Neleisiu, kad IDF karys, kuris gynėsi nuo teroristų ugnies, būtų patrauktas baudžiamojon atsakomybėn vien tam, kad sulauktų plojimų užsienyje“, – vienoje karinėje ceremonijoje sakė Y. Lapidas.

Praėjusią savaitę Sh. Abu Akleh šeima ir kolegos Jungtinių Tautų tyrėjams teigė, kad į ją buvo sąmoningai nusitaikyta Izraeliui vykdant „plataus masto karą“ prieš palestiniečių žiniasklaidos darbuotojus, ir pareikalavo teisingumo bei patraukti kaltuosius atsakomybėn.

Dohoje įsikūrusi „al Jazeera“ ir Kataro valstybė taip pat teigė, kad Izraelio kariai tyčia nusitaikė į Sh. Abu Akleh.

2022 11 15 13:05
Spausdinti