Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


NYDERLANDAI
Nyderlandų vyriausybė braška dėl socialinės paramos skandalo
BNS
Europos Komisija
M. Rutte.

Nyderlandų vyriausybė penktadienį surengs posėdį, iškilus premjero Marko Rutte kabineto atsistatydinimo grėsmei dėl skandalo, susijusio su tyrimais dėl gerovės išmokų vaikams, kai tūkstančiai tėvų buvo klaidingai apkaltinti sukčiavimu.

M. Rutte centro dešiniajai keturių partijų koalicijai grėsmė subyrėti iškilo likus mažiau nei mėnesiui iki parlamento darbo pabaigos prieš kovo 17-ąją vyksiančius visuotinius rinkimus. Dabartinis kabinetas veikiausiai dirbtų toliau pagal laikiną mandatą, kol po rinkimų būtų suformuota nauja koalicija.

Nyderlandai – jau trečia Europos šalis, šią savaitę apimta politinės krizės, toliau siaučiant koronaviruso pandemijai. Estijos vyriausybė atsistatydino dėl korupcijos skandalo, o Italijos premjero Giuseppe Conte  administracijai irgi iškilo grėsmė subyrėti, vienai mažai koalicijos partijai atšaukus savo palaikymą.

M. Rutte anksčiau šią savaitę sakė, kad jo vyriausybė sugebėtų priimti sunkius politinius sprendimus dėl kovos su koronavirusu, net jeigu dirbtų turėdama laikinus įgaliojimus. Šalyje mažiausiai iki vasario 9 dienos paskelbtas griežtas karantinas, be to, vyriausybė svarsto pirmąkart nuo pandemijos pradžios įvesti komendanto valandą, baiminantis naujos, užkrečiamesnės atmainos viruso išplitimo.

Ketvirtadienį opozicinės Darbo partijos lyderis atsistatydino, nes jam dirbant socialinių reikalų ministru M. Rute vadovaujamoje valdančiojoje koalicijoje šalies mokesčių inspekcija ėmėsi griežtai persekioti gyventojus, kurie, kaip įtarta, sukčiaudavo, kad gautų vaiko pinigus.

Lodewijko Asscherio sprendimas trauktis padidino spaudimą M. Rutte prieš penktadienio kabineto posėdį, per kurį ministrai turėtų apsispręsti dėl atsako į praeitą mėnesį tyrimo komisijos paskelbtą ataskaitą „Beprecedentis neteisingumas“. Šiame dokumente sakoma, kad mokesčių inspekcijos politika pažeidė „teisinės valstybės pagrindinius principus“. Ataskaitoje vyriausybė taip pat kritikuojama, kad netinkamai informavo parlamentą apie šį skandalą.

Daug neteisingai apkaltintų tėvų buvo priversti skolintis, mokesčių pareigūnams pareikalavus sugrąžinti išmokas. Vyriausybė anksčiau yra atsiprašiusi dėl mokesčių inspekcijos metodų, o pernai kovą išskyrė 500 mln. eurų kompensuoti daugiau kaip 20 000 tūkst. tėvų patirtą žalą.

M. Rutte planuoja vesti savo konservatyvią Liaudies partiją už laisvę ir demokratiją (VVD) į naujus rinkimus, o apklausos rodo, kad ji gali tikėtis laimėti daugiausiai vietų parlamente. Tokiu atveju M. Rutte, jau dešimtmetį dirbantis premjero poste ir vadovavęs trims koalicijoms, vėl taptų pagrindinis kandidatas formuoti naują valdančiąją koaliciją.

Koalicijos partijos ketvirtadienį vakare surengė atskirus pasitarimus. Parijos D66 vadovė Sigrid Kaag (Sigrid Kag) sakė televizijai „RTL News“, kad jos frakcija aptarė galimybę „priisiimti politinę atsakomybę“ dėl vaiko pinigų skandalo.

„Tai visų pirma susiję su atskaitingumu ir atsakomybe per koronos krizę, bet taip pat – su neteisingumu“, – pabrėžė ji.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 01 15 13:13
Spausdinti