Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KARAS UKRAINOJE
O. Scholzas: atstatyti Ukrainą yra „kartų užduotis“, kuri turi būti pradėta nedelsiant
BNS
@Bundeskanzler/Twitter
Olafas Scholzas.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas antradienį pareiškė, kad Ukrainos atstatymas yra „kartų užduotis“, kuri turi būti pradėta vykdyti nedelsiant, nors Rusijos invazija tęsiasi.

„Ant kortos pastatyta ne kas kita, kaip naujo Marshallo plano XXI amžiui sukūrimas – tai kartų užduotis, kuri turi būti pradėta vykdyti dabar“, – sakė O. Scholzas, Berlyne atidarydamas tarptautinę Ukrainos atstatymo konferenciją.

O. Scholzas sakė, kad Ukrainos atkūrimas yra „iššūkis ištisoms kartoms“, tačiau jis taip pat suteikia galimybę modernizuoti jos infrastruktūrą.

Jo teigimu, ši užduotis „pareikalaus visos tarptautinės bendruomenės sutelktų jėgų, tačiau, jei ją atliksime teisingai, tai bus galimybė ateinančioms kartoms“.

Tame pačiame renginyje kalbėjusi Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) pavadino karo nuniokotos šalies sugriovimų mastą „pribloškiančiu“, o Pasaulio bankas žalą įvertino 350 mlrd. eurų.

„Tai tikrai daugiau nei viena šalis ar sąjunga gali suteikti viena pati, – sakė ji. – Mums reikia visų rankų.“

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis vaizdo ryšiu taip pat kreipėsi į Vokietijos vyriausybės surengtos vienos dienos konferencijos dalyvius.

Jis tarptautinių rėmėjų prašė padengti jo šalies 38 mlrd. JAV dolerių (38,5 mlrd. eurų) 2023 metų biudžeto skylę, sakydamas, kad tokia pagalba būtina, jei Ukraina nori atsistoti ant kojų.

„Būtent šioje konferencijoje turime priimti sprendimą dėl paramos kitų metų Ukrainos biudžeto deficitui padengti“, – sakė jis.

„Ukrainai tai labai didelė pinigų suma“, – sakė V. Zelenskis.

2022 10 25 11:52
Spausdinti