Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


TRANSATLANTINIAI RYŠIAI
O. Scholzas bando spausti JAV dėl paramos Ukrainai
IQ
Scanpix
O. Scholzas atvyko į JAV.

Penktadienį Baltuosiuose rūmuose Vašingtone JAV prezidentas Joe Bidenas priims valstybės sostinėje viešintį Vokietijos kanclerį Olafą Scholzą. Vizitas buvo apgaubtas nerimo dėl JAV Kongrese pastaraisiais mėnesiais stringančios ir gyvybiškai svarbios amerikiečių paramos Ukrainai. O. Scholzas nusprendė asmeniškai paraginti ir JAV prezidentą, ir kitus politikus.

Prieš atvykdamas į JAV Vokietijos kancleris taip pat ragino didinti paramą Ukrainai ir kitas Europos valstybes. Nors JAV Kongrese paramos paketą blokuojantys respublikonai aiškina, kad Amerika neturi tiek išteklių remti karą Ukrainoje, O. Scholzas atkerta, kad paramos nutraukimas Kyjivui turėtų rimtas pasekmes ne tik Ukrainai, bet ir visam Vakarų pasauliui.

Ketvirtadienį O. Scholzas taip pat buvo susitikęs su Senato nariais ir JAV verslo atstovais. Po susitikimo bendros spaudos konferencijos nėra numatoma, tačiau Baltųjų rūmų atstovas Johnas Kirby teigė, kad abu lyderiai „dar kartą patvirtins, kad tvirtai remia Ukrainą ieško būdų, kaip toliau jai padėti“. Abu lyderiai taip pat aptars padėtį Gazos Ruože, Raudonojoje jūroje bei vasarą Vašingtone rengiamą jubiliejinį 75-ąjį NATO susitikimą.

Šią savaitę respublikonai blokavo 118 JAV dolerių vertės paketą, susietą su pasienio apsauga ir parama Ukrainai. Ketvirtadienį Senatas nubalsavo pradėti darbą dėl atskiro paketo, apimančio tik paramą Ukrainai (60 mlrd.) ir Izraeliui (35 mlrd.), tačiau, kaip rašo naujienų agentūra AP, abejojama, ar šis paketas susilauks pakankamai respublikonų paramos.

Europos Sąjunga praėjusią savaitę patvirtino 50 mlrd. eurų vertės paramos Ukrainai paketą, o Vokietija atskirai planuoja Ukrainai teikti dar 7 mlrd. eurų paramos – manoma, kad O. Scholzas šias ES pastangas, kaip atvertą kelią Ukrainos narystei bloke, pabrėš susitikimo su J. Bideno metu.

2024 02 09 21:05
Spausdinti