Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


PARAMA UKRAINAI
O. Scholzas tikisi, kad JAV Kongresas pritars paramai Ukrainai
ELTA
Scanpix
Olafas Scholzas.

Prieš savo kelionę į JAV Vokietijos kancleris Olafas Scholzas dar kartą paragino visas sąjungininkes nemažinti karinės paramos Ukrainai.

„Labai viliuosi, kad JAV Kongresas greitai priims sprendimą suteikti būtiną paramą Kyjivui, – sakė jis pirmadienį Berlyne po susitikimo su naujuoju Prancūzijos premjeru Gabrieliu Attalu. – Labai raginu JAV ir Europą, ir visas šalis nares Europoje prisidėti (prie paramos) tiek, kad Rusijos prezidento planai žlugtų.“

Vladimiras Putinas tikisi, kad Vakarų sąjungininkės kažkada nebenorės remti Ukrainos, kalbėjo kancleris. Tačiau ir JAV, ir Europa esą turi pasiųsti jam aiškią žinią, kad to nebus – „mes remsime Ukrainą“.

O. Scholzas ketvirtadienį vyks į Vašingtoną, kur penktadienį Baltuosiuose rūmuose susitiks su prezidentu Joe Bidenu. JAV senatoriai sekmadienį pateikė naują 118 mlrd. dolerių paramos paketą, kuriame numatyta ir milijardinė pagalba Ukrainai bei Izraeliui, ir lėšos sienos apsaugai. Tačiau nėra aišku, ar Kongresas jam pritars.

O. Scholzas praėjusią savaitę viršūnių susitikime Briuselyje ragino ES partneres suteikti didesnę karinę paramą Ukrainai. Raginimas pirmiausiai buvo skirtas tokioms ekonomiškai stiprioms šalims, kaip Italija, Ispanija ir Prancūzija. G. Attalas susitikime su kancleriu pabrėžė, kad Prancūzija ir toliau rems Ukrainą ir finansiškai, ir technine bei karine įranga. Kartu jis pridūrė, kad svarbi ir tiekiamų ginklų kokybė. Ji esą turi atitikti aukščiausius būtinus standartus, kad ukrainiečiai galėtų gintis.

G. Attalas šiame kontekste taip pat paminėjo, kad Prancūzija Ukrainai jau perdavė „Scalp“ tipo sparnuotųjų raketų. O. Scholzas tuo tarpu nenori skirti dar galingesnių vokiškų raketų „Taurus“. Nepaisant to, Vokietija yra didžiausia ginklų tiekėja Kyjivui Europos Sąjungoje ir antra didžiausia po JAV apskritai.

2024 02 06 10:22
Spausdinti