Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


MAIŠTAS RUSIJOJE
O. Scholzas: „Wagner“ maištas V. Putiną susilpnino
BNS
Scanpix
O. Scholzas.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas trečiadienį sakė, kad privačios karinės bendrovės „Wagner“ samdinių maištas susilpnino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, bet galutinės maišto pasekmės lieka neaiškios.

Savaitgalį įvykęs maištas, pasibaigęs „Wagner“ lyderiui Jevgenijui Prigožinui nutraukus savo kovotojų žygį į Maskvą, iškėlė klausimų dėl V. Putino autoriteto tęsiantis Maskvos karui Ukrainoje.

Pirmą kartą plačiai komentuodamas nutrauktą „Wagner“ maištą, O. Scholzas sakė, kad jis neabejotinai turės ilgalaikių pasekmių Rusijoje.

„Tikrai manau, kad jis (V. Putinas) yra susilpnėjęs“, – visuomeniniam transliuotojui ARD sakė O. Scholzas.

„Tai rodo, kad autokratinėse struktūrose, galios struktūrose yra įtrūkimų, o jis jokiu būdu taip tvirtai nesėdi balne, kaip visuomet tvirtina, – sakė Vokietijos lyderis. – Tačiau nenoriu prisidėti prie spėlionių dėl to, kaip ilgai jis išliks poste – tai gali užtrukti ilgai arba trumpai, mes nežinome.“

Pasak O. Scholzo, Vokietija ir jos partnerės Vakaruose atidžiai stebės tolesnę įvykių eigą.

„Rusija yra branduolinė valstybė, tai labai galinga šalis, štai kodėl turime labai atidžiai stebėti, kai susidaro pavojingos situacijos“, – pabrėžė jis.

Tikslas nėra pakeisti režimą Rusijoje

O. Scholzas dar kartą patvirtino Berlyno paramą Ukrainai ir pabrėžė, kad taikos derybos neįmanomos, kol Maskva neišves savo kariuomenės.

„Bet kas kita įteisintų tai, kas įvyko, – sakė jis. – Todėl negali baigtis taip, kad karas tiesiog būtų įšaldytas ten, kur yra riba tarp skirtingų kariuomenių.“

Jis teigė, kad neaišku, ar dėl „Wagner“ maišto bus lengviau, ar sunkiau užbaigti karą.

„Todėl svarbu, kad Ukraina prisidėtų prie to, jog tai (sprendimas) taptų įmanoma – tai ji ir bando padaryti dabartiniu puolimu“, – kalbėjo vokiečių kancleris.

Pasak jo, Vakarų sąjungininkai remia Ukrainą, kad ji galėtų apsiginti, tačiau paramos tikslas nėra pakeisti režimą Rusijoje.

Anksčiau laikyta santūria ginkluotės Ukrainai tiekėja, dabar Vokietija šiuo atžvilgiu tapo antrąja po Jungtinių Valstijų.

Paklaustas apie galimą „Wagner“ karių buvimo Baltarusijoje keliamą pavojų, O. Scholzas teigė, kad NATO atidžiai stebės įvykius.

„Privačios kariuomenės visada kelia grėsmę net ir jas išlaikančioms šalims – Rusija tuo įsitikino“, – sakė jis žurnalistams. Pavadinęs tai su dideliu susirūpinimu stebima situacija, O. Scholzas vis dėlto patikino, kad NATO yra pasirengusi ginti kiekvieną savo teritorijos centimetrą.

„Kartu šiuo metu nesitikiu, kad padėtis pasikeis“, – pridūrė jis.

Po sukilimo V. Putinas įsakė „Wagner“ atsisakyti sunkiosios ginkluotės, o bendrovės samdiniams nurodė prisijungti prie reguliariosios kariuomenės arba sutikti su tremtimi Baltarusijoje.

2023 06 29 09:20
Spausdinti