Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


EILĖJE – ŠVEDIJA
Oficialu: NATO tapo didesnė ir stipresnė
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Scanpix
Suomijos vėliavos pakelimo prie NATO būstinės ceremonija.

Grojant kariniam orkestrui, o už keliasdešimt metrų Ukrainos protestuotojams skanduojant „Duokite Ukrainai ginklų!“, „Duokite Ukrainai naikintuvų!“, prie NATO būstinės Briuselyje buvo iškilmingai iškelta Suomijos vėliava. Vladimiro Putino pradėto karo prieš Ukrainą viena pasekmių – NATO nuo šiol sudaro 31-a valstybė.

„Tai istorinė diena. Sveikiname Suomiją prisijungus prie Aljanso“, – saulėtą, bet neįprastai Briuseliui vėsią balandžio 4-osios popietę ceremoniją pradėjo NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas ir pridūrė, kad Suomijos narystei Aljanse buvo pritarta per rekordiškai trumpą laiko tarpą. Suomija ir Švedija pateikė paraiškas praėjusių metų gegužę, jau birželio mėnesį visos sąjungininkės pakvietė Suomiją ir Švediją tapti NATO narėmis ir visos sąjungininkės pasirašė stojimo protokolus. Tačiau Švedijos narystės iki šiol neratifikavo Turkija ir Vengrija.

Po J. Stoltenbergo kalbėjęs Suomijos prezidentas Saulis Niinistö pabrėžė: „Neprisijungimo era mūsų istorijoje baigėsi, nauja era prasidėjo.“

Po to, skambant Suomijos himnui, du Suomijos kariškiai iškėlė Suomijos vėliavą tarp kitų 30 NATO šalių vėliavų, plevėsuojančių prie Aljanso būstinės. Ceremoniją stebėjo gausybė žurnalistų, diplomatų, kariškių ir į NATO susitikimą susirinkusių užsienio reikalų ministrų, tarp kurių buvo ir Švedijos atstovas.

„Suomija yra valstybė, kuri turi ne tik istorinę atmintį, ką reiškia kovoti su Rusijos imperija, laimėti prieš Rusijos imperiją. Kartu ji yra valstybė, kuri prisidės vienareikšmiškai savo pajėgomis (oro, jūrų pajėgomis) prie didesnio Baltijos regiono saugumo. Tai tikrai įgyjame jau pažįstamą ir šiaip artimą partnerį, valstybę, kuri tikrai gintų ir gins Baltijos regioną“, – dar prieš ceremoniją žurnalistams teigė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Turėdamas omenyje Švediją, jis pridūrė: „Tačiau šventė dar negalutinė. Laukiame, kada šalia 31-os vėliavos iškiltų ir 32-oji bei labai tikimės, kad Vilnius galės tuo pasidžiaugti.“

Beje, Suomijos prezidentas irgi akcentavo, kad lauks Švedijos prisijungimo Vilniuje, kuriame liepos 11–12 d. vyks NATO viršūnių susitikimas. Pasak G. Landsbergio, po gegužės rinkimų Turkijoje turėtų būti žengti žingsniai patvirtinant Švedijos priėmimą į NATO.

Suomijos priėmimo į NATO oficialios ceremonijos metu šalia NATO būstinės vyko ir keliasdešimties Ukrainos palaikytojų mitingas, kuriame buvo gausu Ukrainos ir nepriklausomos Čečėnijos vėliavų, o jo dalyviai ragino ir Ukrainą priimti į NATO, suteikti jai ginklų ir laukiamų vakarietiškų naikintuvų.

„Priimkite Ukrainą į NATO, mes juk giname jus!“ – skandavo viena mitinguotojų.

2023 04 04 17:19
Spausdinti