Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


METINĖ KALBA
Optimistiškai nusiteikęs J. Bidenas metinėje kalboje stengsis įkvėpti amerikiečius
BNS
Scanpix
J. Bidenas.

Optimistiškai nusiteikęs JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį savo metinėje kalboje stengsis įkvėpti šalį, pastaruoju metu dažnai prarandančią entuziazmą, ir akcentuos savo pastangas atkurti JAV ekonomiką.

Po dvejų darbo prezidento poste metų, kai vadovavo sugrįžimui į normalų gyvenimą po COVID-19 pandemijos, chaotiškam JAV karių išvedimui iš Afganistano, Vakarų atsakui į Rusijos invaziją Ukrainoje ir bandė suvaldyti didelę politinę įtampą namuose, J. Bidenas mano turįs kuo pasidžiaugti.

„Noriu kalbėti Amerikos žmonėms ir informuoti juos apie padėtį – kas vyksta, dėl ko tikiuosi dirbti“, – pirmadienį sakė 80 metų J. Bidenas.

Kapitolijuje jis kreipsis į visus Kongreso narius, beveik visus vyriausybės aukšto rango pareigūnus ir į didžiulę televizijos žiūrovų auditoriją, padrąsintas naujienų, kad ekonomika po pandemijos sparčiai atsigauna, o nedarbas yra mažiausias per 50 metų.

„Prezidentas nepaprastai optimistiškas“ – sakė Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre.

Tačiau šeštadienį JAV naikintuvams įspūdingai numušus didžiulį Kinijos šnipinėjimo balioną, virš J. Bideno administracijos yra pakibusi nestabilių santykių su komunistų valdoma Azijos milžine problema.

Problemų yra ir arčiau namų. Dvi naujos apklausos parodė, jog gerokai daugiau kaip pusė JAV demokratų rinkėjų nenori, kad J. Bidenas 2024 metų rinkimuose siektų antros kadencijos.

Savaitgalį prezidentas praleido Kemp Deivido rezidencijoje, kur drauge su patarėjais ir kalbų rašytojais tobulino savo metinį pranešimą. Kalba buvo rašoma ištisas savaites, bet koregavimas truks „iki paskutinės minutės“, sakė K. Jean-Pierre.

Laukiantys sunkumai

Gerų naujienų nėra mažai. Infliacija, kuri vos prieš kelis mėnesius atrodė kelianti kone egzistencinę grėsmę J. Bideno prezidentavimui, pastoviai po truputį mažėja. Šimtai milijardų mokesčių mokėtojų dolerių pradeda keliauti J. Bideno valdymo metu priimtoms aukštųjų technologijų pramonės skatinimo ir infrastruktūros atnaujinimo programoms.

Penktadienį paskelbti nauji skaičiai parodė, kad nedarbas šalyje dabar mažiausias per penkis dešimtmečius. Dėl to J. Bidenas pasigyrė: „Džiaugiuosi pranešdamas, kad valstybės padėtis ir mūsų ekonomikos padėtis tvirta.“

Nors J. Bidenas oficialiai dar nepaskelbė, ar sieks perrinkimo 2024-aisiais, jo metinis pranešimas ir trečiadieniui bei ketvirtadieniui numatytos rinkimų kampaniją labai primenančios kelionės į Viskonsiną ir Floridą turėtų suteikti jam didelį postūmį.

Tačiau Kinijos baliono drama – Pekinas tvirtina, kad tai buvo nuklydęs meteorologinių tyrimų balionas, o JAV vyriausybė teigia numušusi aukštosiomis technologijomis aprūpintą šnipinėjimo įrankį – parodo, kaip įvykiai gali Vašingtone pasisukti pavojinga linkme.

Respublikonai jau žada pasinaudodami neseniai įgyta nedidele persvara Atstovų Rūmuose blokuoti prezidento politiką.

Šiuo metu bręsta rimta krizė dėl respublikonų atsisakymo didinti šalies skolinimosi limitą, nors tai paprastai būna automatiško pritarimo procedūra. J. Bideno vyriausybė įspėja dėl rimtų finansinių bėdų, galinčių turėti didelių tarptautinių pasekmių, jei respublikonai laikysis savo ir kels grėsmę JAV skolos įsipareigojimams.

Tokie neaiškumai ir abejonės dėl J. Bideno, kaip vyriausio prezidento per JAV istoriją, ateities iš dalies gali paaiškinti apklausose atsispindintį pesimizmą. Kaip neseniai parodė televizijos „ABC News“ ir laikraščio „The Washington Post“ apklausa, 58 proc. demokratų ir juos palaikyti linkstančių nepriklausomų rinkėjų galvoja, kad partija 2024 metų rinkimams turėtų surasti kitą kandidatą.

Klausinėjama apie nepasitenkinimą, K. Jean-Pierre pripažino, kad daug rinkėjų vis dar nerimauja dėl ekonominio nesaugumo.

„Tai nepaprastai sudėtingas metas“, – sakė ji ir pridūrė, kad prezidento metinė kalba „Valstybės padėtis“ bus „svarbi akimirka“.

2023 02 07 12:52
Spausdinti