Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


PIETŲ IR ŠIAURĖS KORĖJA
P. Korėja ragina JT Saugumo Tarybą nutraukti tylą dėl Š. Korėjos bandymų ir grasinimų
BNS
Scanpix
Šiaurės Korėja išbandė kietojo kuro vidutinio nuotolio balistinę raketą.

Pietų Korėja ketvirtadienį paragino susiskaldžiusią Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą „nutraukti tylą“ dėl Šiaurės Korėjos balistinių raketų bandymų ir grasinimų.

„Tai svarbus klausimas“, – žurnalistams sakė Pietų Korėjos ambasadorius JT Hwang Joonkookas po neeilinio uždaro Tarybos posėdžio, surengto dėl pirmojo 2024 metais Šiaurės Korėjos įvykdyto balistinės raketos paleidimo sekmadienį. Pietų Korėja išrinkta nenuolatine JT Saugumo Tarybos nare dvejų metų kadencijai.

Po pirmojo Šiaurės Korėjos branduolinio bandymo 2006 metais JT Saugumo Taryba Pchenjanui paskelbė sankcijas ir ilgainiui jas sugriežtino, priėmusi 10 rezoliucijų, kuriomis iki šiol nesėkmingai buvo siekiama sumažinti lėšas Šiaurės Korėjai ir apriboti jos branduolinę ir balistinių raketų programas.

2017 metais JT Saugumo Taryba priėmė vėliausią rezoliuciją dėl sankcijų. 2022 metų gegužę Kinija ir Rusija vetavo JAV remtą rezoliuciją, kuria Pchenjanui būtų buvusios nustatytos naujos sankcijos, ir nuo to laiko JT Saugumo Taryba nepriėmė jokios rezoliucijos ar deklaracijos dėl Šiaurės Korėjos.

Šiaurės Korėja ne kartą vykdė JT sankcijas pažeidžiančius bandymus, įskaitant penkis tarpžemyninių balistinių raketų paleidimus, daugiau kaip 25 balistinių raketų ir trijų palydovų paleidimus naudojant balistinių raketų technologiją 2023 metais.

Dėl šių paleidimų ir Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno grasinimų įtampa regione yra labai padidėjusi.

Penktadienį Pchenjanas pareiškė išbandęs povandeninę branduolinio ginklo sistemą, reaguodamas į bendras Vašingtono, Seulo ir Tokijo karinio jūrų laivyno pratybas, kuriose dalyvavo JAV branduolinis lėktuvnešis.

Šiaurės Korėjos gynybos ministerijos pareiškime, kurį paskelbė valstybinė naujienų agentūra KCNA, teigiama, kad pratybos kėlė rimtą grėsmę šalies saugumui, todėl atsakydamas į tai Pchenjanas „atliko svarbų savo kuriamos povandeninės branduolinio ginklo sistemos „Haeil-5-23“ bandymą Korėjos Rytų jūroje“.

2024 01 19 15:12
Spausdinti