Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


DONALDAS TRUMPAS
Pabandykime dar kartą: Atstovų Rūmai balsuos dėl apkaltos D. Trumpui
BNS

Demokratų kontroliuojami JAV Atstovų Rūmai trečiadienį pradėjo debatus dėl antrosios apkaltos prezidentui Donaldui Trumpui dėl kurstymo surengti praeitą savaitę Vašingtone įvykusį puolimą prieš Kapitolijų.

Kongreso žemųjų rūmų nariai dėl apkaltos turėtų balsuoti apie 15 val. vietos (22 val. Lietuvos) laiku.

Atstovų Rūmai antradienį vakare priėmė rezoliuciją, kurioje JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as ir administracija raginami pašalinti D. Trumpą iš posto remiantis konstitucijos 25-ąją pataisa, kaip nesugebantį eiti pareigų, bet antradienį viceprezidentas atsisakė inicijuoti konstitucijoje numatytą prezidento pašalinimo iš pareigų procedūrą.

Atstovų Rūmų priimta rezoliucija prilygsta simboliniam papeikimui D. Trumpui, sukėlusiam įtūžį daugeliui įstatymų leidėjų savo atsisakymu pripažinti pralaimėjimą per lapkritį įvykusius prezidento rinkimus ir kurstančiomis kalbomis paskatinusį sausio 6-ąją jo šalininkų surengtą Kapitolijaus šturmą, pareikalavusį penkių žmonių gyvybių.

Nebelikus galimybių atstatydinti prezidentą pagal 25-ąją pataisą, Nancy Pelosi skubiai paskelbė apkaltos debatų vadovus. Šis žingsnis yra iki šiol stipriausias signalas, kad ji yra tvirtai nusiteikusi užtikrinti, jog D. Trumpas taptų pirmuoju prezidentu per JAV istoriją, kuriam buvo antrąkart surengta apkalta.

Prezidentui iškeltas vienintelis kaltinimas – „sukilimo kurstymu“, susijęs su sausio 6-ąją pasakyta kalba, kurioje D. Trumpas vėl tvirtino esąs tikrasis rinkimų nugalėtojas ir paragino savo šalininkus žygiuoti į „Kongresą“ bei „kautis“.

Beveik neabejotina, kad dauguma įstatymų leidėjų šiam kaltinimui pritars.

Tačiau mažai tikėtina, kad respublikonų kontroliuojamas Senatas bus sušauktas į nepaprastąją sesiją, kad surengtų teismą D. Trumpui iki jo kadencijos pabaigos sausio 20-ąją.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 01 13 17:30
Spausdinti