Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


NEAIŠKI PABAIGA
Pakistane prasidėjo balsavimas visuotiniuose rinkimuose
BNS
Scanpix
Pakistano rinkimai.

Milijonai pakistaniečių ketvirtadienį pradėjo balsuoti rinkimuose, kuriuos temdo įtarimai dėl klastojimo ir tai, kad populiariausias šalies politikas sėdi kalėjime, o pergalė prognozuojama kariuomenei palankiam kandidatui.

Po neramios rinkimų kampanijos ir trečiadienį įvykusių dviejų sprogimų, nusinešusių 28 žmonių gyvybes, pareigūnai pranešė, kad balsavimo metu visoje šalyje sustabdo mobiliojo telefono ryšio paslaugų teikimą, siekdami palaikyti viešąją tvarką.

Apklausų rengėjai prognozuoja, kad šalies rinkėjų, kurių iš viso yra 128 mln., aktyvumas bus mažas, nes rinkimų kampaniją temdė buvusio ministro pirmininko Imrano Khano įkalinimas bei tai, kad kariškių dominuojama valdžia sumažino jo partijos „Pakistan Tehreek-e-Insaf“ (PTI) įtaką.

Tikėtina, kad „Pakistano musulmonų lyga-Nawazas“ (PML-N) ketvirtadienį vykstančiame balsavime laimės daugiausiai vietų. Analitikai sako, kad 74-erių jos įkūrėjas Nawazas Sharifas gavo generolų palaiminimą.

Balsavimo apylinkės atsidarė 8 val. vietos (5 val. Lietuvos) laiku ir turėtų užsidaryti 18 val. vietos (15 val. Lietuvos) laiku.

„Ryte pasimeldžiau, tada pasiėmiau brolį ir atėjome balsuoti“, – sakė 40-metis Zaeemas Khanas prie rinkimų apylinkės Lahoro valstybinėje technologijų kolegijoje.

Pareigūnai dislokavo daugiau kaip 650 tūkst. karių, sukarintų pajėgų narių ir policijos pareigūnų, kad užtikrintų saugumą per rinkimus.

„Nuspręsta laikinai sustabdyti mobiliojo ryšio paslaugų teikimą visoje šalyje“, – sakoma ministerijos atstovo pranešime.

Atstovas teigė, kad pastaruoju metu per kovotojų išpuolius Pakistane buvo daug aukų, todėl „saugumo priemonės yra būtinos siekiant palaikyti viešąją tvarką ir kovoti su galimomis grėsmėmis“.

Trečiadienį Pakistano pietvakariuose prie dviejų kandidatų biurų sprogus dviem bomboms žuvo mažiausiai 28 žmonės, o dar daugiau kaip 30 buvo sužeisti. Po kelių valandų atsakomybę už sprogdinimus prisiėmė grupuotė „Islamo valstybė“ (IS).

Užsienio reikalų ministerija pranešė, kad ketvirtadienį saugumo sumetimais bus uždarytos sausumos sienos su Iranu ir Afganistanu.

240 mln. gyventojų turinčioje šalyje, kuri yra penkta pagal gyventojų skaičių pasaulyje, rinkimų skaičiai yra stulbinantys.

Beveik 18 tūkst. kandidatų pretenduoja į 266 vietas Nacionalinėje Asamblėjoje (dar 70 vietų rezervuota moterims ir mažumoms) ir 749 vietas keturiose provincijų asamblėjose.

2024 02 08 08:56
Spausdinti