Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


PAKISTANAS
Pakistano opozicija perspėja, kad suėmus I. Khaną būtų peržengta „raudona linija“
BNS
Unsplash

Pakistano opozicijos lyderiai pirmadienį perspėjo, kad valdžia peržengs „raudoną liniją“, jei suims buvusį ministrą pirmininką Imraną Khaną, anksčiau apkaltintą terorizmu dėl komentarų apie šalies teismų sistemą.

Balandį atstatydintas ekspremjeras rengia masinius mitingus, ragindamas valstybės institucijas, įskaitant kariuomenę, neremti trapios koalicinės vyriausybės, kuriai vadovauja jo ilgametis politinis varžovas Shehbazas Sharifas.

Kaltinimai terorizmu I. Khanui pareikšti dėl šeštadienį Islamabade pasakytos kalbos, kurioje buvęs premjeras pažadėjo paduoti į teismą policijos pareigūnus ir vieną teisėją bei teigė, kad po suėmimo buvo kankinamas jo artimas padėjėjas.

Pats I. Khanas tebėra laisvėje ir kol kas nekomentavo jam pareikštų kaltinimų. Ekspremjero opozicinė partija „Pakistan Tehreek-e-Insaf“ (PTI) internete paskelbė vaizdo įrašų, kuriuose matyti, kaip I. Khano šalininkai apsupo jo namus, kad neleistų prie jų prieiti policijos pareigūnams. Ankstyvą pirmadienio rytą ten tebebuvo šimtai žmonių.

„Kad ir kur būtumėte, šiandien atvykite į Bani Galą ir išreikškite solidarumą su Imranu Khanu“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė buvęs informacijos ministras Fawadas Chaudhry, turėdamas omenyje ekspremjero namus.

„Imranas Khanas yra mūsų raudona linija“, – pabrėžė jis.

PTI savo pareiškime kaltinimus I. Khanui pavadino „nepagrįstais“ ir įspėjo, kad tokie veiksmai gali dar labiau destabilizuoti šalį.

I. Khanas siekia, kad būtų surengti pirmalaikiai rinkimai, tačiau su ekonomikos iššūkiais besigrumianti vyriausybė jų šaukti neketina.

Buvusi kriketo žvaigždė I. Khanas atėjo į valdžią 2018 metais, žadėdamas nuo dinastinės politikos pavargusiems rinkėjams pažaboti giliai įsišaknijusią korupciją.

Tačiau vadovaujant I. Khanui šalies ekonomiką ištiko krachas, o jo vyriausybė prarado kariuomenės paramą. Balandį jis buvo atstatydintas per balsavimą dėl nepasitikėjimo.

Buvęs premjeras teigia, kad neteko valdžios dėl kariškių sąmokslo su JAV. Sh. Sharifo vyriausybė tai vadina melu.

2022 08 22 12:19
Spausdinti