Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


AZIJA
Pakistano parlamentas rinks naują premjerą, pakeisiantį nušalintą I. Khaną
BNS
Scanpix
Sh. Sharifas.

Naujuoju Pakistano ministru pirmininku pirmadienį turėtų tapti Shehbazas Sharifas, nors šaliai tebegresia ilga politinė krizė, nušalintam premjerui Imranui Khanui žadant iš užkulisių trukdyti naujai valdžiai.

I. Khanas neteko posto sekmadienį, pralaimėjęs balsavimą dėl nepasitikėjimo. Tas įvykis atvėrė kelią į valdžią opozicijos aljansui, kuris susidurs su tomis pačiomis problemomis, varginusioms į politiką pasukusią kriketo žvaigždę.

Neabejojama, kad centristinės Pakistano musulmonų lygos-N (PML-N) lyderis Sh. Sharifas bus išrinktas ir įveiks simboliškai jam iššūkį mesiantį I. Khano lojalistą Šahą Mahmoodą Qureshi.

Lieka neaišku, ar I. Khano vadovaujamos partijos „Tehreek-e-Insaf“ (PTI) įstatymų leidėjai apskritai dalyvaus balsavime, nes šios politinės jėgos komitetas rekomendavo jiems masiškai boikotuoti procedūrą, protestuojant prieš Jungtinių Valstijų esą organizuotą „režimo kaitą“.

Iki 20 iš 155 PTI įstatymų leidėjų prieš sekmadienį vykusį balsavimą dėl nepasitikėjimo I. Khanu žadėjo paremti kitą pusę, tačiau galiausiai dėl koalicijos partnerio perbėgimo jų paramos neprireikė.

Pirmoji Sh. Sharifo užduotis bus suformuoti ministrų kabinetą; jame dirbs daug centro kairiosios Pakistano liaudies partijos (PPP) atstovų, taip pat mažesnė konservatyvi „Jamiat-ulema-e-Islam-F“ (JUI-F) frakcija.

Aršios varžovės

PPP ir PML-N yra dinastinės partijos, jau dešimtmečius dominuojančios Pakistano politikoje – dažniausiai kaip aršios varžovės. Vis tik prieš kitus rinkimus, turinčius įvykti iki 2023 metų spalio, jų santykiai neabejotinai paaštrės.

Abiem jėgoms teks spręsti sparčiai augančios infliacijos, silpnos rupijos ir paralyžiuojančios skolos problemas. Be to, auga kovotojų aktyvumas, o Pakistano Talibaną padrąsino šio griežtosios linijos islamistų judėjimo atėjimas į valdžią pernai Afganistane.

Sh. Sharifas yra jaunesnysis nešlovę užsitraukusio tris kartus ministro pirmininko poste dirbusio Navazo Sharifo brolis. Pakistano žiniasklaida jau spėlioja, kad ekspremjeras netrukus gali grįžti iš tremties Jungtinėje Karalystėje.

N. Sharifas 2017 metais buvo nušalintas iš premjero posto, o vėliau teismas skyrė jam 10 metų nelaisvės dėl įtarimų papirkinėjimu, kilusių po „Panamos popierių“ skandalo. Tačiau vėliau jis buvo paleistas iš kalėjimo, kad galėtų gydytis užsienyje.

Įtarimai korupcija persekioja ir Sh. Sharifą. 2019 metais Nacionalinis atskaitomybės biuras areštavo dvi dešimtis jam ir jo sūnui Hamzai priklausančių nekilnojamojo turto objektų, apkaltinęs juos pinigų plovimu.

Sh. Sharifas buvo sulaikytas ir suimtas 2020 metų rugsėjį, tačiau jau po pusmečio jis buvo paleistas už užstatą, o byla vis dar nagrinėjama.

Daug politinės patirties sukaupęs 70 metų Sh. Sharifas jaunystėje kartu su broliu paveldėjo šeimos plieno verslą ir 1988 metais pirmą kartą buvo išrinktas į provincinę valdžią.

Jis yra įgijęs reiklaus administratoriaus reputaciją ir žinomas dėl dažnų „netikėtų vizitų“ į valdžios institucijas, taip pat dėl polinkio cituoti revoliucinę poeziją.

Nuoskauda dėl pralaimėjimo

Joks Pakistano ministras pirmininkas nėra išdirbęs visos savo kadencijos, tačiau I. Khanas yra pirmasis, netekęs posto per balsavimą dėl nepasitikėjimo. Tokį pralaimėjimą jis priėmė prastai.

Praradęs daugumą parlamente, jis išbandė viską, kad išliktų valdžioje – net paleido asamblėją ir mėgino sušaukti naujus rinkimus.

Tačiau Aukščiausiasis Teismas visus jo veiksmus pripažino neteisėtais ir nurodė parlamentarams sugrįžti ir nuspręsti premjero likimą.

I. Khanas tvirtina tapęs Vašingtono suregzto „režimo kaitos“ sąmokslo auka. Jis taip pat pažadėjo išvesti savo šalininkus į gatves, tikėdamasis priversti oponentus surengti pirmalaikius rinkimus.

Politikos analitiko Talato Masoodo nuomone, I. Khanas siekia „sukelti problemų“ naujai vyriausybei.

„Remiantis jo kalbomis, jis, atrodo, nori... vykdyti savotišką maišto politiką, užuot siekęs, kad būtų geriau šaliai ir visuomenei“, – naujienų agentūrai AFP sakė buvęs generolas T. Masoodas.

Panašu, kad kariuomenė viešai nesikiša į dabartinę politinę kovą. Tačiau nuo nepriklausomybės paskelbimo 1947 metais Pakistane įvykdyti jau keturi perversmai, o generolai valdė šalį daugiau nei tris dešimtmečius.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 04 11 11:29
Spausdinti