Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


CENZŪRA
Partijos suvažiavimui besirengianti Kinija cenzūravo retą protestą prieš Xi Jinpingą
BNS
Scanpix

Kinijos interneto cenzoriai penktadienį pašalino praktiškai visas nuorodas į pranešimus apie Pekine įvykusį retą protestą, kai buvo smerkiami prezidentas Xi Jinpingas ir šalies politika dėl COVID-19.

Pekine paskelbta aukšto laipsnio parengtis dėl bet kokių galimų trikdžių per sekmadienį prasidėsiantį svarbų Komunistų partijos suvažiavimą, kuriame Xi Jinpingas turėtų užsitikrinti istorinę trečią kadenciją.

Buvo sustiprintos siuntinių ir metropoliteno keleivių patikros, visuose rajonuose yra daugybė savanorių, turinčių pranešti apie bet kokius neįprastus dalykus.

Tačiau ketvirtadienį internete išplitusiuose vaizdo įrašuose ir nuotraukose matyti protestuotojas, ant vieno tilto Pekine išskleidžiantis du ranka nupieštus transparantus su kritika Komunistų partijos politikai.

„Jokių COVIDo testų, noriu užsidirbti pragyvenimui. Jokios Kultūrinės revoliucijos, noriu reformų. Jokių uždarymų, noriu laisvės. Jokių lyderių, noriu balsuoti. Jokio melo, noriu orumo. Nebūsiu vergas, būsiu pilietis“, – skelbė vienas transparantas.

Kitame piliečiai buvo raginami streikuoti ir nušalinti „klastingą diktatorių Xi Jinpingą“.

Kituose atvaizduose matyti ant tilto už transparantų stovintis asmuo su šalmu, iš laužo ant tilto kylantys dūmai ir policininkai, skubantys nuimti transparantus.

Naujienų agentūros AFP žurnalistams ketvirtadienį atvykus į įvykio vietą, ten nebebuvo jokių protesto ženklų, tik matėsi daugiau policininkų.

„Daugybė žmonių matė, kas įvyko“, – AFP žurnalistams penktadienį grįžus į įvykio vietą sakė netoliese dirbęs vyras ir pridūrė, kad plakatai buvo nuimti labai greitai po to, kai buvo išskleisti.

Jis prašė neviešinti jo tapatybės ir sakė: „Nenoriu turėti problemų su valdžia.“

Vieši protestai Kinijos sostinėje yra itin reti, o tiems, kas nepaiso Pekino griežto saugumo aparato, gresia rimtos bausmės.

„Aš tai mačiau“

Penktadienį ryte kinų socialinių tinklų cenzoriai jau buvo blokavę su protestu susijusius įrašus ir raktažodžius, įskaitant minėto tilto pavadinimą.

Penktadienį populiarioje platformoje „Weibo“ paieškos rezultatai pagal raktažodį „Pekinas“ apsiribojo tik patikrintomis paskyromis, o ne įprastais reguliarių vartotojų įrašais apie sostinę.

Rezultatų nedavė net į paiešką įvedus tokias grotažymes kaip „Aš tai mačiau“.

Ši grotažymė buvo viena iš paskutinių, naudotų platformoje „Weibo“ užuominomis aptarinėjant incidentą. „Aš tai mačiau ir to nepamiršiu“, – parašė vienas vartotojas.

AFP žurnalistai penktadienį Sitongo tilto apylinkėse matė daugiau sargybinių nei įprastai, o kai kurie jų stovėjo net ant mažesnių pėsčiųjų tiltų.

Honkonge, kurio pusiau autonominio miesto žiniasklaida anksčiau plačiai nušviesdavo žemyninėje dalyje vykstančias demonstracijas, apie ketvirtadienio protestą nepranešė nė vienas svarbesnis laikraštis.

Skaitmeninis naujienų portalas „HK01“ ketvirtadienio popietę paskelbė trumpą reportažą, tačiau vėliau straipsnis buvo pašalintas.

Dėl Pekino politinio susidorojimo Honkongo žiniasklaida atsidūrė akligatvyje, o neseniai miesto žurnalistų industrijos grupės atlikta apklausa parodė, kad spaudos laisvė yra rekordiškai maža.

2022 10 14 13:31
Spausdinti