Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


RUSIJOS KARAS UKRAINOJE
Pasaulio lyderiai per pirmąsias invazijos metines žada tvirtą paramą Kyjivui
BNS

Pasaulio lyderiai penktadienį, per pirmąsias Rusijos invazijos į Ukrainą metines, komentuoja šį karą, ir didžioji dauguma jų žada tvirtą paramą besiginančiam Kyjivui.

„Kova už laisvę“

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas sakė, kad nepaisant „tamsių nevilties ir destrukcijos metų“, kai tęsiasi Rusijos invazija į Ukrainą, ukrainiečiai neabejotinai nugalės kovoje su Rusija.

„Laisvė nėra nemokama. Už ją turime mokėti kasdien. Šiandien už savo laisvę drąsiai kovoja Ukrainos žmonės. Ir nepaisant tamsių nevilties ir destrukcijos metų, jų ryžtas ir drąsa, be abejonės, nugalės“, – teigė jis žurnalistams Taline.

„Rusijos nesėkmė“

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen pareiškė, jog Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, pasiuntęs savo karius į Ukrainą, nepasiekė nė vieno savo tikslo.

„Praėjus metams nuo žiauraus karo pradžios, V. Putinui nepavyko pasiekti nė vieno strateginio tikslo... Užuot ištrynęs Ukrainą iš žemėlapio, jis susidūrė su kaip niekad narsia tauta“, – Estijos sostinėje žurnalistams teigė EK pirmininkė.

„Jokios karinės pagalbos Rusijai“

Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida sakė, kad Didžiojo septyneto (G 7) šalys vėliau penktadienį įvyksiančiame virtualiame susitikime paragins valstybes nesiųsti karinės pagalbos Rusijai.

„G 7 ketina paraginti nutraukti tokią paramą“, – sakė jis.

F. Kishida pridūrė, kad penktadienio derybose turtingųjų valstybių grupė aptars naujas sankcijas Maskvai.

JAV sankcijos

Jungtinės Valstijos penktadienį paskelbė plataus masto sankcijas, kuriomis siekiama padidinti ekonominį spaudimą Rusijai dėl jos invazijos į Ukrainą ir sugriežtinti pastangas apriboti Maskvos galimybes apeiti jau galiojančias priemones.

Naujosios sankcijos, nukreiptos į bankų, kasybos ir gynybos pramonės sektorius, palies „daugiau kaip 200 asmenų ir subjektų, įskaitant Rusijos ir trečiųjų šalių subjektus Europoje, Azijoje ir Artimuosiuose Rytuose, kurie remia Rusijos karo veiksmus“, paskelbė Baltieji rūmai.

„Pasaulis vieningas“

Karalius Karolis III pasmerkė Ukrainos užpuolimą, kurį pavadino neišprovokuotu, ir pareiškė, kad pasaulis išliko vieningas.

„Jau metai, kai Ukrainos žmonės neįsivaizduojamai kenčia nuo neišprovokuoto visapusiško jų šalies užpuolimo“, – sakė Jungtinės Karalystės monarchas.

„Pasaulis su siaubu stebi visas tas nereikalingas kančias. Drauge mes esame vieningi“, – sakoma neįprastai tiesiame monarcho pareiškime, kurį paskelbė Bakingamo rūmai.

„Už pergalę“

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas dar kartą patvirtino savo šalies paramą Ukrainai.

„Ukrainos žmonės, Prancūzija yra su jumis. Už solidarumą. Už pergalę. Už taiką“, – tviteryje parašė jis.

„Aiškus ženklas“

Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis nuvyko į Kyjivą, „kad duotų aiškų ir apčiuopiamą ženklą apie tolesnę paramą ginant Ukrainą nuo Rusijos“, pranešė lenkų vyriausybės atstovas.

Ukrainos sostinėje lenkų premjeras padėjo vainiką prie žuvusiųjų atminimo sienos.

Kaimyninė Lenkija priėmė daugiau kaip 1,5 mln. ukrainiečių pabėgėlių – kol kas daugiausiai Europoje. Iš viso iš Ukrainos dėl invazijos turėjo pasitraukti 8 mln. žmonių.

Be to, Lenkija penktadienį pristatė Ukrainai pirmuosius Vokietijoje pagamintus kovinius tankus „Leopard 2“, pranešė lenkų prezidentas Andzejus Duda.

„Laisvasis pasaulis skolingas“

Italijos premjerė Giorgia Meloni sakė, kad „laisvasis pasaulis yra skolingas“ ukrainiečiams, ginantiems Europos vertybes.

„Ukraina nėra ir nebus viena, nes ji taip pat gina laisvės ir demokratijos vertybes, ant kurių užgimė Europos tapatybė. Laisvasis pasaulis yra skolingas ukrainiečių vyrams ir moterims“, – sakė kraštutinių dešiniųjų lyderė.

„Rusija laimės“

Tuo metu Rusijos eksprezidentas Dmitrijus Medvedevas žadėjo Maskvos sėkmę kare, kurį Kremlius vadina „specialiąja karine operacija“, ir sakė, kad Maskva pasiruošusi kovoti su tuo, ką laiko grėsmėmis sau.

„Pergalė bus pasiekta, – „Telegram“ sakė D. Medvedevas. – Todėl taip svarbu pasiekti visus specialiosios karinės operacijos tikslus. Atstumti grėsmių mūsų šaliai ribas kuo toliau, net jei tai būtų Lenkijos sienos.“

Taikos derybos

Kinija paragino tuojau pat surengti taikos derybas karui užbaigti.

Pekinas paskelbė 12 punktų dokumentą dėl karo Ukrainoje „politinio sureguliavimo“ ir paragino Ukrainą bei Rusiją derėtis.

Vakarai anksčiau apkaltino Kiniją galvojant ginkluoti Rusiją, bet Pekinas tai neigia.

2023 02 24 15:21
Spausdinti