Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


Pasaulyje plintant naujam koronaviruso variantui šaukiamas G-7 ministrų susitikimas
BNS
Scanpix
B. Johnsonas.

Didžiojo septyneto (G-7) sveikatos apsaugos ministrai pirmadienį surengs nepaprastąjį pasitarimą dėl pandeminio koronaviruso naujosios omikron atmainos, plintančios pasaulyje ir priverčiančios uždaryti sienas.

Susitikimą sušaukė šiuo metu G-7 pirmininkaujanti Jungtinė Karalystė – viena iš šalių, kur pastaruoju metu buvo nustatyta užsikrėtimo nauja, smarkiai mutavusia patogeno atmaina atvejų.

Omikron varianto koronavirusas pirmiausiai buvo atrastas Pietų Afrikoje ir yra laikomas nauju iššūkiu tarptautinėms pastangoms įveikti COVID-19 pandemiją. Virtinė šalių jau sugrąžino suvaržymus, nors daugeliui atrodė, kad jų jau nebeprireiks.

„Žinome, kad dabar lenktyniaujame su laiku“, – sakė Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen ir pridūrė, kad vakcinų gamintojams reikės 2–3 savaičių, kad „susidarytų išsamų vaizdą apie mutacijų pobūdį“.

Daugelis šalių jau apribojo atvykimą iš pietinių Afrikos valstybių. Tokių žingsnių ėmėsi svarbus oro susisiekimo centras Kataras, taip pat JAV, Britanija, Indonezija, Saudo Arabija, Kuveitas ir Nyderlandai.

Angola tapo pirmąja pietine Afrikos šalimi, sustabdžiusia visą oro susisiekimą su regioninėmis kaimynėmis – Mozambiku, Namibija ir Pietų Afrika.

Pietų Afrikos Respublikos prezidentas Cyrilas Ramaphosa sekmadienį paragino šalis atšaukti skrydžių draudimus, „kol mūsų ekonomikoms nepadaryta daugiau žalos“.

Tuo metu Malavio prezidentas Lazarusas Chakwera apkaltino sienas uždarančias Vakarų valstybes „afrofobija“.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Afrikos padalinys taip pat ragino šalis verčiau remtis mokslo duomenimis, o ne stabdyti skrydžius, stengiantis suvaldyti naujos koronaviruso atmainos plitimą.

„Omikron variantas jau aptiktas keliuose pasaulio regionuose, todėl skelbti prieš Afriką nukreiptus kelionių draudimus yra puolimas prieš pasaulio solidarumą“, – sakė PSO regioninis direktorius Matshidiso Moeti.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 11 29 08:58
Spausdinti