Meniu
Prenumerata

antradienis, gegužės 7 d.


IZRAELIO IR „HAMAS“ KARAS
Pasibaigus paliauboms su „Hamas“ Izraelis paskelbė atnaujinantis kovos veiksmus
BNS
Scanpix
Izraelis paskelbė atnaujinantis kovos veiksmus.

Izraelio kariuomenė pranešė, kad netrukus po to, kai penktadienį baigėsi laikinosios paliaubos su „Hamas“, atnaujino kovines operacijas Gazos Ruože, kaltindama islamistų kovotojų grupuotę pažeidus paliaubas.

Paliaubų galiojimo laikas baigėsi penktadienį 7 val. vietos (ir Lietuvos) laiku. Kovos buvo sustabdytos lapkričio 24 dieną. Iš pradžių jos turėjo trukti keturias dienas, o vėliau, padedant Katarui ir kitam tarpininkui Egiptui, buvo pratęstos dar kelioms dienoms.

„Hamas“ pažeidė operatyvinę pertrauką, be to, paleido ugnį į Izraelio teritoriją, – sakė Izraelio kariuomenė. – Izraelio gynybos pajėgos (IDF) atnaujino kovą prieš „Hamas“ teroristinę organizaciją Gazos Ruože.“

Šis pranešimas buvo paskelbtas netrukus po to, kai kariuomenė pranešė numušusi iš Gazos Ruožo paleistą raketą – pirmąją nuo pirmosios paliaubų dienos.

Naujienų agentūros AFP žurnalistas teigė, kad Izraelio naikintuvai sudavė keletą smūgių Gazos Ruože ir pranešė apie artilerijos apšaudymą Gazos mieste.

Mažiausiai šeši palestiniečiai žuvo per penktadienio rytą Izraelio surengtus antskrydžius Rafos mieste Gazos Ruožo pietuose, pranešė palestiniečių islamistų judėjimo „Hamas“ valdomo anklavo Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas Ashrafas al Qudra.

Pirmą kartą po paliaubų sudarymo virš pietinės anklavo dalies taip pat buvo girdėti dronų skraidymas, sakė AFP reporteris vietoje.

Per savaitę trukusias paliaubas „Hamas“ ir kiti Gazos Ruožo kovotojai paleido daugiau kaip 100 įkaitų, kurių dauguma yra izraeliečiai, mainais į 240 palestiniečių paleidimą iš Izraelio kalėjimų.

Sudarius paliaubas į nuniokotą Gazos Ruožą taip pat buvo įvežta daugiau pagalbos.

Raginimai apsaugoti civilius

Praktiškai visi išlaisvinti įkaitai yra moterys ir vaikai, tačiau tai, kad Gazos Ruože liko nedaug tokių įkaitų, trukdė susitarti dėl tolesnio pratęsimo.

Tikėtasi, kad „Hamas“, Gazos Ruožą valdanti jau 16 metų, taip pat nustatys didesnę kainą už likusius įkaitus, ypač Izraelio karius. Apsuptame palestiniečių anklave tebėra apie 140 įkaitų.

Kataras ir Egiptas, kurie vaidina svarbų tarpininkų vaidmenį, siekė pratęsti paliaubas dar dviem dienoms.

Vis dėlto Izraelio ir „Hamas“ derybos dėl paliaubų Gazos Ruože atnaujinimo tarpininkaujant Katarui ir Egiptui tęsiasi nepaisant vėl prasidėjusių kovų, AFP sakė apie derybas informuotas šaltinis.

JAV vyriausiasis diplomatas Antony Blinkenas, ketvirtadienį susitikęs su Izraelio premjeru Benjaminu Netanyahu ir palestiniečių prezidentu Mahmudu Abbasu, paragino pratęsti karinių veiksmų pertrauką ir įspėjo, kad atnaujinus kovas būtina apsaugoti palestiniečių civilius gyventojus.

Jis paragino Izraelį prieš atnaujinant dideles karines operacijas „Hamas“ valdomoje teritorijoje sukurti saugias zonas palestiniečių civiliams.

Paliaubos sustabdė kovas, kurios prasidėjo spalio 7 dieną, kai „Hamas“ kovotojai prasiveržė pro militarizuotą Gazos ruožo sieną į Izraelį ir per netikėtą bei pasaulį šokiravusį išpuolį, Izraelio valdžios institucijų duomenimis, nužudė 1,2 tūkst. ir pagrobė apie 240 žmonių.

Atsakydama į tai žydų valstybė pažadėjo sunaikinti „Hamas“ ir Gazos Ruože pradėjo oro bei sausumos karinę kampaniją, per kurią, „Hamas“ teigimu, žuvo daugiau kaip 15 tūkst. žmonių, daugiausia civilių.

Per paliaubas, kurioms tarpininkavo Kataras, 80 Izraelio įkaitų buvo išlaisvinti mainais į 240 palestiniečių kalinių. Papildomai buvo išlaisvinta daugiau kaip 20 užsienio piliečių, daugiausia Izraelyje gyvenančių tailandiečių.

„Hamas“ ketvirtadienį paleido aštuonis įkaitais laikytus izraeliečius, nors paliaubų susitarime buvo numatyta, kad kiekvieną paliaubų dieną turi būti paleidžiama ne mažiau kaip 10 Izraelio įkaitų.

Tačiau „Hamas“ artimas šaltinis AFP nurodė, kad trečiadienį paleistos dvi Rusijos ir Izraelio pilietybes turinčios moterys bei 10 kitų asmenų kompensavo šį mažesnį skaičių.

„Norime aštuntosios dienos“

Netrukus po to, kai įkaitai atvyko į Izraelį, šalies kalėjimų tarnyba pranešė, kad išlaisvinta dar 30 palestiniečių kalinių – 23 nepilnamečiai ir septynios moterys.

Po susitikimų su Izraelio ir okupuoto Vakarų Kranto vadovais A. Blinkenas sakė, kad Vašingtonas nori, jog šis procesas ir toliau judėtų į priekį.

„Mes norime aštuntosios dienos ir daugiau“, – pareiškė jis.

„Hamas“ artimas šaltinis teigė, kad grupuotė pritarė dar vienam pratęsimui, o tarpininkai taip pat stengėsi pratęsti pertrauką, tačiau atrodo, kad derybos žlugo.

Izraelis leido suprasti, kad paliaubas laiko laikina pertrauka, kuria siekiama užtikrinti įkaitų paleidimą.

„Prisiekėme (...) sunaikinti „Hamas“, ir niekas mūsų nesustabdys“, – sakė B. Netanyahu po susitikimo su A. Blinkenu savo biuro paskelbtame vaizdo įraše.

Tačiau jo vyriausybė patiria vis didesnį spaudimą atsakyti, kaip bus apsaugoti civiliai gyventojai užblokuotame anklave.

Tarptautinės organizacijos paragino skirti daugiau laiko, kad į Gazos Ruožą, kur maždaug 1,7 mln. žmonių buvo priversti palikti savo namus, būtų galima pristatyti medicinos reikmenis, maistą ir degalus.

Paliaubos leido žmonėms sugrįžti ten, kur kadaise buvo jų namai, ir iš griuvėsių išrinkti likusius daiktus. Po kelias savaites trukusio kasdienio bombardavimo jos taip pat suteikė saugumo jausmą.

2023 12 01 08:45
Spausdinti