Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


KINIJA IR TAIVANAS
Paskutinioji iki Taivano rinkimų: Kinijos reikalavimai JAV
ELTA
Pixabay
Taipėjus.

Karinių atstovų susitikime Kinija pareikalavo JAV sustabdyti Taivano apginklavimą ir laikytis „Vienos Kinijos principo“. Trečiadienį Pekino gynybos ministerija teigė, kad Kinijos Liaudies Respublika Taivano klausimu nėra pasirengusi nė mažiausiam kompromisui.

Kinijos gynybos ministerijos ir Pentagono atstovai pirmadienį ir antradienį Vašingtone susitiko darbinių pokalbių – likus kelioms dienoms iki šeštadienį Taivane vyksiančių prezidento ir parlamento rinkimų.

Daugiau kaip 23 mln. gyventojų turintis Taivanas dešimtmečius turi nepriklausomą, demokratiškai išrinktą vyriausybę. Tačiau Kinijos vadovybė laiko Taivaną neatskiriama Liaudies Respublikos dalimi ir siekia susijungimo.

Priklausomai nuo to, kas laimės Taivano rinkimus, gali turėti didelės įtakos ir Vašingtono bei Pekino santykiams. JAV parama Taivanui yra pagrindinis ginčytinas punktas tarp abiejų branduolinių valstybių.

Pekino ir Vašingtono kariniai atstovai vėl kalbasi tik kelis mėnesius. Dialogas buvo įšaldytas, kai Kinijos gynybos ministru buvo Li Shangfu, nes JAV įvedė kinams sankcijas. Pasak ministerijos pranešimo, Kinija Vašingtone išreiškė norą „plėtoti sveikus ir stabilius santykius tarp ginkluotųjų pajėgų“.

JAV pusė, Vašingtono duomenimis, pabrėžė, jog būtina išlaikyti atvirus ryšių kanalus tarp JAV ir Kinijos, kad dvišalis konkuravimas neperaugtų į konfliktą. JAV atstovai esą taip pat sukritikavo kinų „kabinėjimąsi“ prie Filipinų laivų. Kinija ir Filipinai nesutaria dėl rifų Pietų Kinijos jūroje.

2024 01 10 10:30
Spausdinti