Meniu
Prenumerata

pirmadienis, rugsėjo 16 d.


KAS VYKSTA UŽKULISIUOSE?
Paslaptingi pokalbiai kelia klausimų – ar JAV padėjo Rusijai užkirsti kelią Ukrainos planui nužudyti V. Putiną?
Karolis Juršys
Scanpix, Alfa.lt
Lloydas Austinas, Sergejus Belousovas.

Rusija įtarė, kad Ukraina planuoja pulti Rusiją per karinio jūrų laivyno dienos paradą liepos 28 d., kuriame dalyvavo ir prezidentas Vladimiras Putinas. Dėl to, kaip teigė Rusijos valstybinė televizija, Maskva kreipėsi net į Vašingtoną, prašydama padėti sustabdyti šią ataką prieš Rusijos valdžios viršūnėles.

Rusijos televizija teigė, kad šios detalės yra valstybinė paslaptis, ir daugiau informacijos nepateikė. Vis dėlto žiniasklaidoje jau anksčiau margėjo žinutės apie neaiškų Rusijos gynybos ministro Andrejaus Belousovo skambutį JAV gynybos sekretoriui Lloydui Austinui.

Scanpix
Lloydas Austinas.

Liepos 12 d. Rusijos gynybos ministras A. Belousovas susisiekė su L. Austinu, tačiau tąsyk viešumą pasiekė tik miglota pokalbio nuotrupa – kaip buvo teigiama viešame pranešime, JAV ir Rusijos gynybos vadovai aptarė „grėsmių saugumui prevencijos bei galimos eskalacijos rizikos mažinimo klausimą“. Tiesa, tąkart šį pranešimą taip pat paviešino Rusijos gynybos ministerija.

Tačiau rusų žiniasklaidoje sekmadienį cituojamas užsienio reikalų ministro pavaduotojas Sergejus Riabkovas teigė, kad įtariamai dėl išpuolio kėlė tokį didelį susirūpinimą, kad gynybos ministras A. Belousovas susisiekė su JAV gynybos sekretoriumi L. Austinu būtent dėl šių įtarimų.

„Galiu pasakyti, kad pagal tam tikrus požymius signalas, kuris buvo pasiųstas iš Rusijos pusės į Vašingtoną ir, kaip suprantu, ne tik į Vašingtoną, bet ir į kai kurias kitas Vašingtono kontroliuojamas sostines, pasiekė Vašingtoną. Mes išvengėme naujo eskalacijos raundo“, – Rusijos nacionalinės televizijos eteryje sakė S. Riabkovas.

Nuo 2022 m. vasario mėn., kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, J. Austinas su Rusijos gynybos ministru telefonu kalbėjosi tik penkis kartus, beveik visada Pentagono iniciatyva ir dažnai siekdamas išvengti klaidingų apskaičiavimų, galinčių eskaluoti konfliktą.

Scanpix
Sergejus Belousovas.

Pasak dviejų JAV pareigūnų, kuriais anksčiau rėmėsi „The New York Times“ ir dar vieno pareigūno, informuoto apie liepos 12 d. skambutį, A. Belousovas skambino norėdamas perduoti įspėjimą: rusai aptiko prieš Rusiją rengiamą slaptą Ukrainos operaciją, kurią, jų manymu, palaimino amerikiečiai.

„The New York Times“ su anonimiškumo sąlyga kalbinti Pentagono pareigūnai buvo nustebinti šio įtarimo ir nežinojo apie jokį panašų sąmokslą. Tačiau, kad ir ką atskleidė A. Belousovas, visi trys pareigūnai sakė, kad tai buvo priimta pakankamai rimtai, todėl amerikiečiai susisiekė su ukrainiečiais ir iš esmės pasakė: jei ketinate daryti kažką panašaus, nedarykite to.

2024 08 06 14:51
Spausdinti