Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


KINIJA
Pekinas neatsisakys griežtos COVID-19 kontrolės
BNS
Unsplash

Kinijos valstybinė žiniasklaida trečiadienį užsiminė, kad Pekinas neatsisakys savo griežtos „nulinio COVIDo“ politikos.

Tai jau ne pirmas toks vedamasis straipsnis per šią savaitę prieš artėjantį Kinijos komunistų partijos kongresą.

Šis pareiškimas žlugdo plačias Kinijos visuomenės ir užsienio stebėtojų viltis, kad šiuo metu taikoma strategija bus sušvelninta po sekmadienį prasidėsiančio kongreso – kas penkerius metus vykstančio politinio pertvarkymo.

Kinija yra paskutinė iš didžiųjų ekonomikų, kuri bando visiškai išnaikinti COVID-19 savo teritorijoje. Ji taiko daugybę priemonių, įskaitant visuotinį griežtą karantiną, masinį testavimą ir kelionių apribojimus.

Dėl taikomų priemonių užsikrėtimo atvejų skaičius šalyje mažas, tačiau Kinijos pandemijos valdymo politika sukėlė įvairių ekonominių padarinių. Dėl uždarytų nacionalinių ir kai kurių provincijų sienų šalyje stipriai smuko turizmas, o Pasaulio bankas prognozuoja, kad šiemet Kinijos ekonomika paaugs vos 2,8 procento.

Laikraštis „People's Daily“, Komunistų partijos ruporas, trečiadienį teigė, kad nieko nedarymas nėra išeitis.

Laikraštyje priduriama, kad apribojimų panaikinimas pernelyg perkrautų Kinijos medicinos sistemą ir sukeltų tolesnę viruso mutaciją.

Nuo rugsėjo pradžios Kinija susiduria su didžiausiu COVID-19 atveju skaičiumi.

Kinija rugsėjo pabaigoje pranešė apie naują koronaviruso omikron atmainos potipį BF.7. Ši nauja atmaina sukėlė protrūkį Kinijos Vidinės Mongolijos regione. Trečiadienį buvo pranešta, kad liga buvo nustatyta 4 000 regiono gyventojų.

Anksčiau šią savaitę BF.7 atmaina buvo aptikta pietiniame Kinijos technologijų centre Šendžene.

„Vakcinacijos lygis dar nesudarė pakankamo barjero nuo sunkių ligų ir mirčių“, – rašoma laikraštyje „People's Daily“.

„Būtent mūsų atkaklumas dėl dinamiškos „nulinio COVIDo“ [politikos] padėjo kiek įmanoma labiau apsaugoti žmonių sveikatą ir gyvybę“, – priduriama laikraštyje.

Remiantis „People's Daily“ duomenimis, tik 86 proc. pagyvenusių žmonių yra pasiskiepiję dviem COVID-19 vakcinos dozėmis.

Vis dėlto Vakaruose sukurtos veiksmingesnės, sukurtos naudojantis iRNR technologija, vakcinos nuo pandeminio koronaviruso Kinijoje nėra patvirtintos.

Laikraštis „People's Daily“ šią savaitę išleido dar du vedamuosius ta pačia tema, kuriuose teigia, kad Kinijos pandemijos valdymo politika yra egzistencinė kova už šalį ir priešpriešina savo politinę sistemą su Vakarais.

„Kova su epidemija yra materialinio stiprumo išbandymas ir dvasinis mūšis“, – rašoma antradienį pasirodžiusiame straipsnyje.

Pastarasis straipsnis antradienį socialiniame tinkle „Weibo“ sulaukė labai daug dėmesio, tačiau komentavimo galimybė buvo atjungta.

Naujienų agentūra „Xinhua“ antradienį taip pat paskelbė vedamąjį, kuriame žadama neatsisakyti COVID-19 kontrolės.

Prieš sekmadienį prasidėsiantį Kinijos komunistų partijos kongresą pareigūnai visoje šalyje suskubo slopinti naujų COVID-19 protrūkių.

Didžiuosiuose miestuose, įskaitant Šanchajų, vėl įvesta įvairių ribojimų.

Anksčiau šiais metais Šanchajuje per du mėnesius trukusį ypač griežtą karantiną, kurio metu buvo ribojamas gyventojų judėjimas, miestiečiai skundėsi, kad negalėjo gauti vaistų, būtiniausių maisto prekių, o kažkiek pacientų mirė miesto ligoninėse dėl medicininės priežiūros stygiaus.

2022 10 12 15:40
Spausdinti