Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


PASAULIS 2024
Penkios šaltojo karo pamokos
Condoleezza Rice
Nialas Fergusonas

Nialas Fergusonas ir Condoleezza Rice iš Hooverio instituto Stanforde teigia, kad tokiame kare svarbi ir karinė galia, ir sąjungininkai.

Stiprėjanti JAV ir Kinijos priešprieša skatina daug kalbų apie naują šaltąjį karą. Kai kas sako, esą toks vertinimas perdėtas, bet atrodo, kad šiandien šiedvi šalys išties turi daugiau progų konfliktuoti, nei bendradarbiauti.

Didžiausias skirtumas, palyginti su pirmuoju šaltuoju karu, žinoma, yra šios konkurencijos ištakos. Po Antrojo pasaulinio karo JAV ir Sovietų Sąjungos priešprieša nusistovėjo labai greitai. Jų nuo pat pradžių beveik niekas nesiejo. Sovietų Sąjunga buvo karinė milžinė, bet ekonominė atsiskyrėlė. O Kinija tarptautinėje ekonomikoje dalyvauja jau nuo 1978-ųjų. Ji 30 metų naudojosi integracijos pranašumais ir galimybe naudotis užsienio kapitalu bei žiniomis. Kartu įgudo ne tik vogti intelektinę nuosavybę, bet ir pati kurti naujoves.

Mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2024“, kurį nedelsiant išsiųsime nurodytu adresu. Portale IQ.lt bus publikuojama didžioji dalis šio žurnalo tekstų ir jie bus prieinami įsigijus IQ.lt Premium turinio prenumeratą.

2024 01 31 11:00
Spausdinti