Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


Penktoji Ukrainos karo diena: paskutinės naujienos iš fronto
Alfa.lt
Facebook
Šalia Čiupachovkos kaimo palikti Rusijos kariuomenės 4-osios divizijos T-80 tankai.

19:54 Sumų srities karinė administracija paskelbė, kad per šiandien sunaikinta per 100 priešo technikos vienetų, puolusių Ukrainą per Baltarusijos sieną. Teigiama, kad didžiausi nuostoliai buvo padaryti dronų "Bayraktar", kai ukrainiečių pajėgos aptiko sustojusios technikos sankaupą.

19:26 ES tieks Ukrainai palydovinius duomenis apie Rusijos pajėgų dislokaciją ir judėjimą, pareiškė įgaliotasis atstovas užsienio reikalams Josepas Borrelis.

18:51 Prie pat Kijevo esančios Bučės administracija pranešė, kad visos Rusijos pajėgos atakos atremtos ir miestelį kontroliuoja ukrainiečiai. Vis dar persekiojamos diversantų grupės. Miestelis labai nukentėjo į jį įžengus rusų kolonai, tačiau miesto centre ji buvo sunaikinta. Rusijos pajėgos patyrė didelių nuostolių.

18:00 Mikolaivo apylinkėse ukrainiečių kariai sunaikino rusų degalų sunkvežimį ir tai privertė sustoti visą be kuro likusią karinės technikos koloną.

17:45 Vengrija paskelbė draudžianti ginklų Ukrainai tranzitą per Vengrijos teritoriją. Vyriausybė paaiškino, kad šitaip siekia užtikrinti šalies saugumą ir neleisti jos įtraukti į karą.

17:27 Charkivo srityje numuštas Rusijos sraigtasparnis.

...

17:04 Charkivo administracija skelbia, kad miesto bombardavimo metų žuvo mažiausiai 11 žmonių.

16:52 Plūsta nauji vaizdai iš bombarduojamo Charkivo. Užtaisas pataikė į daugiabutį, žuvo moteris.

...

16:32 Horodnėje (Černihivo sritis) taikūs gyventojai privertė okupantų technikos koloną pasukti atgal.

...

16:24 Nuo karo pradžios Ukrainoje žuvo 352 taikūs gyventojai, įskaitant 16 vaikų. Sužeista 2040 žmonių, įskaitant 40 vaikų. Apie tai pranešė šalies Sveikatos apsaugos ministerija.

16:00 Okupuoto Berdiansko (Zaporožės sritis) gyventojai susirinko į protestą. Civiliai nerodo jokios baimės prieš rusų kareivius. Į protestą žmonės pradėjo rinktis dar ryte, vos mieste pasirodė okupantų karinė technika.

...

...

15:56 Netoli Volnovachos (Donecko sritis) Rusijos pajėgos „Grad“ sistemomis apšaudė pabėgėlių koloną. Laimei, ugnis buvo netaikli ir aukų nėra, pranešė srities karinė administracija.

15:53 Kijevo prieigose sunaikinta apie 20 technikos vienetų kolona, praneša Ukrainos prezidento administracija. Jos atstovų teigimu, vien šiandien sostinės prieigose sunaikinta jau daugiau, nei 200 priešo technikos vienetų.

15:24 Charkivo srities administracija pranešė, kad šios srities Pivdenyj mieste atlikta karinė kontržvalgybos operacija, kurios metu sulaikyti okupantams miestą be mūšio perduoti norėję tarnautojai ir pareigūnai. Tarp sulaikytųjų – miesto meras ir policijos viršininkas.

15:22 Rusijos pajėgos apšaudė Severodonecką (Luhansko sritis). Mažiausiai vienas žmogus žuvo, keletas sužeisti.

15:17 Žiniasklaidos kanalas NEXTA viešina naujus masinio Charkivo bombardavimo vaizdus.

...

15:15 Ukrainos Sausumos pajėgos praneša, kad į tarnybą Tarptautiniame legione atvyksta pirmoji savanorių grupė iš Prancūzijos. Visi šie savanoriai – Užsienio legiono kariai.

14:50 Ukrainos Generalinis štabas praneša, kad šiandien Rusijos pajėgos paleido 30 raketų į objektus Ukrainoje. Nuo agresijos pradžios fiksuota 180 sparnuotųjų ir taktinių raketų smūgių. Dauguma jų paleistos iš Baltarusijos teritorijos.

14:43 Ukrainos savanorių bataljono „Krymas“ vadas Isa Akajevas kreipėsi į Rusijos pajėgose tarnaujančius musulmonus ir paragino juos pereiti į Ukrainos pusę arba bėgti atgal į Rusiją.

...

14:39 Borodiankos kaime (Kijevo sritis) vyksta mūšiai. Ukrainiečių savanoriai sėkmingai ginasi nuo Rusijos pajėgų atakų ir patys rengia išpuolis. Portalas censor.net praneša, kad savanoriai sunaikino 3 rusų sunkvežimius, o dar 4 paėmė neapgadintus.

censor.net

14:30 Charkivo administracija paviešino vienos iš miesto mokyklų vaizdą po Rusijos pajėgų apšaudymo.

14:04 Ukrainos kariuomenė praneša, kad Chersono srityje paimtas vertingas karo trofėjus – modernus rusiškas zenitinis – raketinis kompleksas „Pancyr“.

13:51 Keletas tūkstančių užsieniečių pareiškė norą tarnauti Tarptautiniame legione, praneša Ukrainos Gynybos ministerija.

13:42 Ochtyrkoje (Sumu sritis) Rusijos pajėgos apšaudė naftos produktų saugyklą, kilo gaisras. Vietos administracija praneša, kad į miestą keliomis kryptimis juda priešo technika, ruošiamasi gatvių mūšiams.

13:35 UNIAN, remdamasi šaltiniu Ukrainos saugumos tarnyboje, praneša, kad rusų diversinėms grupėms duota užduotis naikinti mobiliojo ryšio pastotes.

13:20 Charkive subombarduotas prekybos centras. Pranešama apie dešimtis žuvusiųjų ir daugybę sužeistųjų.

...

13:10 Ukrainos saugumo tarnyba paskelbė renkanti savanorius į „kiberfrontą“. Kviečiami prisijungti programišiai, gebantys „nulaužti“ įvairiausius Rusijos interneto resursus.

13:06 Rusijos portalas taiga.info pranešė, kad Ukrainoje į pasalą papuolė Kemerovo policijos Specialiojo greitojo reagavimo būrio (SOBR) pareigūnai. 42 iš jų žuvo. Tarp jų ir būrio vadas – Čečėnijos ir Afganistano karų veteranas Konstantinas Ogijus. Portalo teigimu, taip pat žuvo nenustatytas skaičius su jais buvusių Kemerovo OMON pareigūnų.

12:56 Kijevo meras Vitalijus Kličko perspėjo, kad marodieriai bus „nukenksminami be įspėjimo“.

12:38 Ukrainos Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos vadovas Aleksejus Danilovas pareiškė, kad Rusijos pajėgos nepasiekė nė vieno įsiveržimo tikslo. Anot jo, Rusija planavo suduoti triuškinantį smūgį, kuomet karinės technikos kolonos įsiveržia giliai į priešininko teritoriją ir apsupti didžiuosius miestus – Kijevą, Charkivą, Odesą. Tuo pat metu diversinės grupės turėjo sukelti daugelyje miestų chaosą ir sutrikdyti infrastruktūros funkcionavimą. Galiausiai, ketinta pašalinti aukščiausius Ukrainos pareigūnus ir sukurti marionetinę vyriausybę. „Nė vienas šių tikslų nebuvo pasiektas“, – pabrėžė A. Danilovas.

12:27 Luhansko srities karinė administracija praneša, kad apšaudomos visos gyvenvietės Gorsko rajone. Apšaudomi ir ten dirbantys gelbėtojai. Sužeisti 4 gaisrininkai.

12:22 Jungtinės Karalystės Gynybos ministerija paskelbė savo karo Ukrainoje eigos vertinimą: Rusijos armija dezorganizuota, patiria didelių logistikos problemų ir nesugeba įvykdyti jai skirtų užduočių.

12:02 Okupuotame Berdianske (Zaporožės sritis) rusų kareivis nušovė taikų gyventoją, nes šis atsisakė atiduoti savo telefoną, pranešė Zaporožės gynybos tarybos atstovai. Rusų kareivis pareikalavo ukrainiečio atiduoti telefoną, nes jam „reikėjo paskambinti į Rusiją“.

11:57 Rusijos pajėgos raketomis ir artilerija apšaudo gyvenamuosius Charkivo rajonus.

...

11:43 Mariupolyje numuštas Rusijos lėktuvas, pranešė miesto meras.

11:26 Melitopolio (Zaporožės sritis) gyventojai pareigūnams pranešė, kad miesto apylinkėse pastebėta didelė Rusijos pajėgų technikos kolona.

11:17 Odesos Suvorovskij rajone gelbėtojai sunaikino modernios gamybos artilerijos sviedinį. Apie tai vasario 28-osios rytą pranešė regiono Valstybinės pagalbos tarnybos spaudos tarnyba. Šiuolaikinės gamybos 30 mm artilerijos sviedinys buvo rastas Respublikos gatvėje. Be to, Prylimanskoye kaime, Avangardovskoje TO, Odesos srityje, buvo rasta ir sunaikinta Antrojo pasaulinio karo minosvaidžio mina.

11:14 Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sako, kad realios kovinės patirties turintys ukrainiečiai bus paleisti iš areštinės ir galės išpirkti savo kaltę karščiausiuose karo taškuose. Jis pabrėžė, kad visi, galintys stoti į kovą su įsibrovėliais, turėtų tai padaryti.

11:08 Rusijos žiniasklaidos priemonė „Taiga.info“ skelbia, kad netoli Kijevo žuvo „Rosguard“ padalinio Kemerovo srityje vadas Konstantinas Ogijus su dešimtimis kovotojų, o lėktuvo su jų lavonais laukiama Sibire.

11:02 Prezidentas Volodymyras Zelenskis kreipėsi į Europos Sąjungą, prašydamas prisijungti Ukrainą pagal specialią procedūrą.

10:59 Luhansko srities karinės administracijos vadovas Serhiy Haidai feisbuke teigia, kad Luhansko sritis ir toliau ginasi, sunkiausia padėtis dabar yra Kalnų bendruomenės teritorijoje – ten Rusijos kariuomenė apšaudė beveik visas gyvenvietes.

10:47 Padėtis Sumų srities Achtyrkos mieste pagerėjo. Miesto meras Pavelas Kuzmenko sako, kad mieste jau veikia maisto turgus. Meras perspėja, kad visi miestiečiai privalo turėti su savimi dokumentus. Nuo 17:30 iki 7:00 mieste įvedama komendanto valanda. Visi, kurie išeis į lauką per komendanto valandą, bus traktuojami kaip diversantai.

10:46 Zaporožės srities Gynybos tarybos atstovas Ivanas Arefjevas praneša, kad Berdjanske rusų kareivis nušovė vyrą, kuris atsisakė jam duoti mobilųjį telefoną, kad paskambintų į namus Rusijoje.

Žmonės giedoja himną šalia Rusijos karinės įrangos.

...

10:36 Prezidento kanceliarija telegrame skelbia, kad Ukrainos delegacija atvyko į Ukrainos ir Baltarusijos pasienį dalyvauti derybose su Rusijos Federacijos atstovais.

...

Ukrainos delegaciją sudaro: „Liaudies tarno“ frakcijos pirmininkas Davidas Arakhamia, Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas, Prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Michailas Podoljakas, Ukrainos delegacijos trišalėje kontaktų grupėje vadovo pirmasis pavaduotojas Andrejus Kostinas, Parlamento narys Rustemas Umerovas, Ukrainos užsienio reikalų viceministras Nikolajus Točitskis.

10:30 Lietuvos Vyriausybė pritarė Finansų ministerijos siūlymui skirti 750 tūkst. eurų humanitarinę pagalbą Moldovai dėl galimo migrantų antplūdžio.

10:28 Lvovo meras Andriy Sadovy feisbuke praneša, kad prie patikros punktų nusidriekia ilgos eilės norint patekti į Lvovą, tačiau situacija mieste rami, visos tarnybos dirba kaip įprasta.

10:24 Tęsiasi Černigovo apšaudymas, praneša Valstybinė pagalbos tarnyba. Ugnis paleidžiama reguliariais intervalais. Galimas TV centro apšaudymas. Pranešama, kad nuo 02:00 priešas vienu metu apšaudė ir, galbūt, taikėsi į televizijos centrą.

10:14 Pavlo Kyrylenko, Donecko srities civilinės ir karinės administracijos vadovas praneša, kad vasario 28 d. 9 val. Mariupolis ir Volnovacha išlieka karščiausiais taškais Donecko srityje – dėl šių miestų vyksta kovos.

„Stengiuosi sukurti žaliąjį koridorių humanitarinei pagalbai, vaistams, maistui, vandeniui pristatyti į Volnovachą, taip pat gyventojams evakuoti“, – sako P. Kyrylenko.

09:52 „Reuters“ skelbia, kad logistikos bendrovės „FedEx“ ir „United Parcel Service“ dėl karo sustabdė krovinių pristatymą į Ukrainą ir Rusiją.

09:50 „Energoatom“ praneša, kad Rusijos Federacijos gynybos ministerijos išplatinta informacija apie Rusijos kariuomenės užgrobtą Zaporožės atominę elektrinę yra netikra.

09:47 „European Truth“ praneša, kad Didžiosios Britanijos iždas pirmadienį paskelbė sankcijas Rusijos centriniam bankui.

09:44 „Reuters“ praneša, kad Rusijos centrinis bankas įpareigojo akcijų rinkos dalyvius nuo pirmadienio ryto sustabdyti visų užsienio juridinių ir fizinių asmenų pavedimų dėl Rusijos vertybinių popierių pardavimo vykdymą.

09:40 „Ukrzaliznica“ suplanavo papildomus dyzelinius traukinius iš Vakarų Ukrainos į Lenkiją ir atgal, kad pagerintų keleivių, vykstančių į ES šalis, aptarnavimą. Skelbiama telegrame.

09:08 Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas Valerijus Zalužnys feisbuke paskelbė, kad vasario 27-osios vakarą iš Baltarusijos per Žitomyrą buvo paleista balistinė raketas.

09:07 Gynybos viceministrė Anna Malyar skelbia apie Rusijos kariuomenės nuostolius: 29 lėktuvai, 29 sraigtasparniai, 191 tankas, 816 šarvuotos kovos mašinos, 74 patrankos, 60 tankų, apie 5,3 tūkst. karių ir kt.

...

ГЕНШТАБ
Sunaikintas tankas.

08:51 Charkovo srities civilinės ir karinės administracijos vadovas Olehas Synegubovas per televizijos kanalą „Rada“ vasario 28 d. praneša, kad praėjusią naktį Charkovo srityje Ukrainos pusė sugebėjo atremti visus bandymus atakuoti, sunaikino daug priešo technikos, Charkovas – Ukrainos kontrolės zonoje.

...

08:39 „Russian Forbes“ rašo, kad Rusijos rublis tarptautinėje prekyboje krito iki visų laikų žemiausio lygio ir prarado daugiau nei 30 proc. savo dolerio ir euro vertės.

08:38 „New York Times“ praneša, kad „Facebook“ patronuojanti įmonė „Meta“ sustabdė Rusijos ir Baltarusijos internetines atakas prieš Ukrainą.

08:35 Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas negalės dalyvauti JT Žmogaus teisių tarybos posėdyje Ženevoje, nes Europoje yra uždaryta oro erdvė Rusijos orlaiviams. Rusijos Federacijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova tai pareiškė televizijos kanalo „Rusija-1“ eteryje.

07:59 Zaporožės regiono administracija komentare „Ukrainos Pravda“: Rusijos okupacinės pajėgos laikinai užėmė Berdjansko sritį Azovo jūros pakrantėje.

Berdjanske per miesto užgrobimo operaciją buvo sužeisti du žmonės: vienas žuvo, kitas – sužeistas. Turimais duomenimis, žuvusieji yra įmonės „Berdyansk Harvesters“ apsaugos darbuotojai.

07:55 Kijevo miesto teritorijos administracijos vadovo pirmojo pavaduotojo Nikolajus Povoroznykas komentaras: Vasario 28 d., nuo 8 val., Kijeve baigsis komendanto valanda, pradės veikti viešasis transportas ir maisto prekių parduotuvės.

07:37 Didžiosios Britanijos laikraštis „The Times“ praneša, kad Kijeve yra daugiau nei 400 asmenų, kuriems Kremlius įsakė nužudyti prezidentą Volodymyrą Zelenskį ir jo vyriausybę bei paruošti dirvą Rusijos valdžios užgrobimui.

07:21 Ginkluotųjų pajėgų gynyba paragino gyventojus organizuoti pasipriešinimą ir nurodė veiksmų algoritmą. Algoritmas: paskirti patrulius, kad šie stebėtų kolonų judėjimus, rinkti informaciją apie judėjimą ir blokuoti kelią, sprogdinti tiltus arba blokuoti eismą, kai kolona sustos – mesti Molotovo kokteilį, nufilmuoti veiksmą.

07:17 Radijo stočių grupė „TAVR Media“ praneša, kad uždraudžia „Rusijos radiją Ukrainoje“, o po karo bus transliuojama nauja radijo stotis.

06:34 Valstybinė pagalbos tarnyba komentare „Ukrainos pravdai“: vasario 28 d., apie 2 val., Rusijos užpuolikai vėl pradėjo apšaudyti Černigovą. Be gyvenamojo namo,buvo apgadintas vaikų darželis ir parduotuvė.

06:26 Ukrainos ginkluotųjų pajėgų sausumos pajėgos skelbai, kad naktį Rusijos kariai tęsė bandymus prasiveržti pro Kijevo gynybą, tačiau nepavyko – padėtis sostinėje kontroliuojama.

NEXTA
Kijeve, Šuchevyčiaus gatvėje, sviedinys pataikė į gyvenamojo namo langą.

06:15 Kanados ministro pirmininko spaudos tarnyba praneša, kad vasario 28 dieną vyks JAV, Europos Sąjungos, NATO, Kanados, Japonijos ir dar šešių Europos šalių vadovų vaizdo konferencija dėl situacijos Ukrainoje.

05:57 Gynybos ministras Oleksijus Reznikovas feisbuke kreipėsi į ukrainiečius padėkos ir pasididžiavimo žodžiais.

04:46 Pravda.com.ua praneša, kad rusų raketa pataikė į daugiabutį Černigovo centre. 02:45 Černigovo centre raketa pataikė į gyvenamąjį namą. Kilo gaisras, dega du apatiniai aukštai. Sužeistųjų skaičius šiuo metu nežinomas. Informacija atnaujinama. Pasak regiono Valstybinės pagalbos tarnybos atstovo Oleksandro Ivčenkos, per gaisrą nukentėjo viena moteris. Moters sužalojimai nežymūs, gaisras užgesintas.

04:21 Ukrainos valstybinė specialiųjų ryšių ir informacijos apsaugos tarnyba praneša, kad Kijeve ir Charkove vėl girdėti sprogimai. Valstybės specialiosios tarnybos duomenimis, Ukrainos sostinėje prieš tai kelias valandas buvo ramu.

04:10 Kijevo valstybinis projektavimo biuras „Luch“ perdavė visus eksportui paruoštus gaminius Ukrainos kariuomenei.

03:33 Pasak Europos Komisijos pirmininkės Ursulos von der Leyen, Ukraina yra „viena iš mūsų ir norime, kad ji būtų Europos Sąjungoje“.

03:28 Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis tviteryje praneša, kad vasario 27-osios vakarą jis ir Jungtinės Karalystės premjeras pasikalbėjo telefonu. Pokalbio metu V. Zelenskis pasakė Borisui Johnsonui, kad artimiausios 24 valandos Ukrainai bus lemtingos.

02:42 Ukrainos senienų ir meno kolekcininkė, tyrinėtoja ir tinklaraštininkė Ustyna Stefančuk sako, kad Kijevo srities šiaurėje esančiame Ivankovo kaime sudegė kraštotyros muziejus, kuriame saugomi garsios ukrainiečių tautodailininkės Marijos Pryimačenkos darbai.

02:35 Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas praneša, kad Rusijos įsibrovėliai tęsia oro ir sausumos puolimo operaciją prieš Ukrainą. Rusų bandymas užimti Irpino miestą buvo nesėkmingas. Žmonės degina okupantų įrangą.

01:29 Nikolajevo teritorijos karinės administracijos vadovas Vitalijus Kimas telegrame praneša, kad laukia „svečių“ – rusų.

01:05 Pravda.com.ua skelbia, kad Ukrainos ir Rusijos delegacijų derybos, kurios vyks prie Ukrainos ir Baltarusijos sienos, įvyks pirmadienio rytą. „Nexta“ tviteryje rašo, kad derybos įvyks 12 val.

00:23 Prezidentūros vadovo patarėjas Oleksijus Arestovičius pareiškė, kad iš okupuoto Krymo uostų išplaukė 11 desantinių laivų į Odesą, tačiau Ukrainos ginkluotosios pajėgos pasiruošusios atremti puolimą.

00:23 Chersono regiono valstybės administracija praneša, kad rusų okupantai pavogė Ukrainos karines uniformas ir, prisidengdami gynyba nuo teroristų, planuoja siųsti į Kijevą techniką.

00:14 Rusijos oro linijų bendrovė „Aeroflot“ nuo vasario 28 dienos sustabdo visus skrydžius į Europą.

2022 02 28 08:58
Spausdinti