Meniu
Prenumerata

antradienis, spalio 22 d.


ARTIMIEJI RYTAI
Pentagono atstovas: JAV svarsto galimus kitus žingsnius su Izraeliu, esant reikalui gins savo karius ir piliečius
Liepa Žeromskaitė, IQ biuro Vašingtone vadovė
Scanpix
P. Ryderio spaudos konferencija Pentagone.

Pentagono spaudos sekretorius, JAV oro pajėgų majoras generolas Patas Ryderis antradienį surengtoje spaudos konferencijoje žurnalistams išsisuko nuo klausimų, ar padės Izraeliui atsakyti Iranui. „Nespekuliuosiu apie tai, kaip Izraelis turėtų atsakyti, mes glaudžiai bendradarbiaujame dėl visų įmanomų ateities žingsnių“, – kalbėjo jis, tačiau pridūrė, kad JAV imsis visų priemonių ginant Izraelyje dislokuotus savo karius ir ten esančius amerikiečius.

Anksčiau antradienį, atsakydamas į pastarosiomis savaitėmis Tel Avivo nukautus grupuočių „Hamas“ ir „Hizbullah“ lyderius, Iranas į Izraelį iš savo teritorijos paleido apie 200 balistinių raketų. Didžiąją jų dalį Izraelis sėkmingai numušė ir praneša apie du asmenis, patyrusius lengvus sužalojimus, tačiau Iranui grasina atsaku, kurio Iranas aiškina nebijantis. Tuo metu JAV prezidentas Joe Bidenas liepė amerikiečių laivynui, dislokuotam Viduržemio jūroje, padėti Izraeliui atmušti Irano atakas. Antradienį Tel Avivo Džafos rajone taip pat buvo įvykdyta teroristinė ataka, per kurią žuvo aštuoni asmenys.

Anot jo, JAV vadovybė, įskaitant prezidentą, viceprezidentę Kamalą Harris ir Pentagono vadovą Lloydą Austiną, yra nuolatos informuojama apie naujausius situacijos pokyčius. Priešingai nei teigia Iranas, P. Ryderis teigė, kad JAV nebuvo gavusios jokio išankstinio perspėjimo apie planuojamą Teherano ataką. „Mes vis dar vertiname atakos dydį ir daugiau informacijos turėsime vėliau, – teigė Pentagono atstovas. – Mes [kartu su Izraeliu] glaudžiai aptariame visus potencialius tolimesnius žingsnius.“

JAV ne kartą siuntė Izraeliui perspėjimo signalus apie galimą Irano ataką, ir P. Ryderis neslėpė, kad ji galiausiai pasirodė „reikšminga“, tačiau neatskleidė, ar JAV ir tikėjosi panašios atakos. Šiuo metu JAV neturi jokios informacijos apie potencialias galimas kitas Irano atakas.

Kiek anksčiau antradienį spaudos konferencijoje iškart po atakos Baltųjų Rūmų Nacionalio saugumo tarybos vadovas Jake'as Sullivanas kartojo tuos pačius žodžius apie tolimesnius JAV ir Izraelio žingsnius, tačiau pridūrė, kad Iranas dėl atakos susilauks „rimtų pasekmių“ – tačiau nedetalizavo, kokių.

2024 10 01 22:39
Spausdinti