Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


G 7 SUSITIKIMAS
Per G 7 susitikimą JK ir Prancūzija išreiškė ilgalaikę paramą Ukrainai
BNS
Scanpix

Jungtinė Karalystė paragino sąjungininkes toliau ginkluoti Ukrainą ir griežtinti sankcijas Rusijai, Didžiojo septyneto (G 7) šalims penktadienį surengus derybas Vokietijos šiaurėje.

„Šiuo metu labai svarbu toliau spausti Vladimirą Putiną tiekiant daugiau ginklų Ukrainai, plečiant sankcijas“, – sakė britų užsienio reikalų sekretorė Liz Truss, atvykusi į antrą derybų su kolegomis iš kitų G 7 šalių dieną.

„G 7 vienybė šios krizės metu yra gyvybiškai svarbi“, – sakė ji.

Prancūzijos diplomatijos vadovas Jeanas Yves’as Le Drianas pareiškė, kad G 7 yra įsipareigojusi padėti Ukrainai laimėti karą.

Pasak Prancūzijos URM vadovo, G 7 šalys yra „labai tvirtai susivienijusios“ ir pasiryžusios „tęsti ilgalaikę paramą Ukrainos kovai už jos suverenitetą iki Ukrainos pergalės“.

Užsienio reikalų ministrai tris dienas posėdžiauja Vangelso kurorte Vokietijoje, kuri šiuo metu pirmininkauja G 7.

Pagrindinė susitikimų darbotvarkės tema – karas Ukrainoje. Į svečių sąrašą taip pat įtraukti Ukrainos ir Moldovos užsienio reikalų ministrai Dmytro Kuleba ir Nicu Popescu.

Vasario 24 d. Rusija įsiveržė į Ukrainą, tačiau ukrainiečių pajėgoms pavyko išstumti Maskvos pajėgas nuo Kyjivo. Karas tęsiasi jau trečią mėnesį.

Vakarų šalys tiekia Ukrainai ginklus, įskaitant artileriją, priešlėktuvines raketas, prieštankinius ginklus ir kitą galingą techniką, tačiau Kyjivas ragina sąjungininkus suteikti daugiau paramos.

J. Y. Le Drianas taip pat atkreipė dėmesį į „ilgalaikio konflikto... ypač aprūpinimo maistu srityje“ poveikį pasauliui.

Ketvirtadienį Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock taip pat atkreipė dėmesį į didėjantį karo poveikį skurdesnėms šalims.

Ministrė sakė, kad „mes, stipriausios pramoninės demokratijos šalys, turime ypatingą atsakomybę“ padėti skurdesnėms šalims įveikti karo sukeltą maisto ir energijos nepriteklių.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 05 13 11:19
Spausdinti