Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


JAV
Pergalės rinkimuose atveju JAV respublikonai sako neskirsiantys neribotos paramos Ukrainai
BNS
Scanpix
Donaldas Trumpas.

Jungtinių Valstijų respublikonai antradienį pareiškė neišrašysiantys „tuščio čekio“ karo draskomai Ukrainai, jei per kadencijos vidurio rinkimus jiems pavyks pasiekti laukiamų rezultatų ir perimti Atstovų Rūmų kontrolę.

Atstovų Rūmų mažumos lyderio Kevino McCarthy perspėjimas yra pirmas oficialus signalas, kad bandantis atremti Rusijos invaziją Kyjivas gali susidurti su sunkesne kova dėl finansavimo, JAV menkstant dvipartinei paramai.

„Manau, kad žmonės bus apimti recesijos ir jie nesiruošia išrašyti tuščio čekio Ukrainai. Jie tiesiog to nedarys“, – sakė K. McCarthy internetiniam politikos leidiniui „Punchbowl News“.

K. McCarthy tikisi užimti trečią pagal svarbą JAV politikoje – po prezidento ir viceprezidento – Atstovų Rūmų pirmininko postą, jei respublikonai kitais metais perims valdžią Atstovų Rūmuose.

Jis sakė, kad tikisi, jog lapkritį vyksiančiuose rinkimuose rinkėjai nubaus demokratus už tai, kad jie nepaisė vidaus prioritetų, pavyzdžiui, didėjančios imigracijos krizės prie pietinės sienos.

„Ukraina yra svarbi, bet kartu tai negali būti vienintelis dalykas, kurį jie daro, ir tai negali būti tuščias čekis“, – sakė K. McCarthy.

57 metų vyras iš Kalifornijos taip kalbėjo, Kyjivui paskelbus, kad po 10 dienų trukusių Rusijos smūgių, kurie sunaikino trečdalį šalies elektrinių, artėjant žiemai, beveik 1,2 tūkst. miestų ir kaimų liko be elektros energijos.

„Besaikis išlaidavimas“

Nuo Rusijos invazijos pradžios vasario mėnesį prezidento Joe Bideno administracija skyrė 17,6 mlrd. dolerių (17,9 mlrd. eurų) karinei pagalbai Ukrainai, nors tai tik nedidelė dalis visos sumos, įskaičius humanitarinę pagalbą.

Kongrese siūlymai dėl šių lėšų sulaukė abiejų partijų paramos, nors nemaža dalis respublikonų griežtosios dešiniosios pakraipos atstovų, kurie remiasi šūkiu „Pirmiausiai – Amerika“, tam prieštaravo.

Kai kurie analitikai teigė, kad K. McCarthy pareiškimas yra nuolaidžiavimas dešiniajam partijos sparnui, jam tikintis balsų, kad taptų Atstovų Rūmų pirmininku.

Kiti teigė, kad jo pastabomis gali būti siekiama paskatinti buvusio prezidento Donaldo Trumpo rinkėjų, tradiciškai palaikančių izoliacionistinį kursą, aktyvumą, respublikonų strategams baiminantis, kad daugelis jų rinkimų dieną planuoja likti namuose.

„Demokratų besaikis išlaidavimas niekada nesibaigia. J. Bidenas turi suprasti, kad mes esame Jungtinės Amerikos Valstijos, o ne Jungtinis Amerikos Bankomatas“, – praėjusį mėnesį platformoje „Twitter“ rašė kraštutinių dešiniųjų kongresmenė Lauren Boebert.

Visi Atstovų Rūmų nariai, išskyrus kelis, rugsėjo mėnesį nubalsavo prieš 12,3 mlrd. dolerių (12,5 mlrd. eurų) išlaidų sąskaitą, kurioje buvo numatyta 3 mlrd. dolerių (eurų) ginklams, reikmenims ir atlyginimams Ukrainos kariuomenei.

Demokratų teigimu, K. McCarthy interviu parodė, jog respublikonams negalima patikėti JAV užsienio politikos.

„Ukrainos klausimo išėmimas didžiausio karo Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo viduryje rodo, kad K. McCarthy, būdamas Atstovų Rūmų pirmininku, perlenktų lazdą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė Benas Rhodesas, eksprezidento Baracko Obamos administracijos patarėjo nacionalinio saugumo klausimais pavaduotojas.

2022 10 19 11:39
Spausdinti