Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


BRICS IR AFRIKA
Pietų Afrikoje prasideda BRICS viršūnių susitikimas
BNS
Scanpix
Pietų Afrikoje prasideda BRICS viršūnių susitikimas.

Pietų Afrikoje antradienį susitinka BRICS šalių vadovai, šiai didžiausių besiformuojančios rinkos ekonomikos šalių asociacijai siekiant įtvirtinti savo, kaip atsvaros Vakarų dominavimui pasaulio reikaluose, pozicijas.

Vadinamosios BRICS šalys – Brazilija, Rusija, Indija, Kinija ir Pietų Afrika – sudaro ketvirtadalį pasaulio ekonomikos, o prieš tris dienas truksiantį aukščiausiojo lygio susitikimą Johanesburge išaugo kai kurių valstybių susidomėjimas naryste šiame klube.

Saugumas sustiprintas visame mieste, kuriame Pietų Afrikos prezidentas Cyrilas Ramaphosa priims Kinijos prezidentą Xi Jinpingą, Indijos ministrą pirmininką Narendrą Modi, Brazilijos prezidentą Luizą Inacio Lulą da Silvą ir dar apie 50 lyderių.

Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui išduotas tarptautinis arešto orderis dėl įtariamų karo nusikaltimų Ukrainoje, todėl jis asmeniškai nedalyvaus, o Maskvai šiame susitikime atstovaus užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

40 proc. pasaulio gyventojų trijuose žemynuose atstovaujančios BRICS šalys, kurių ekonomika auga skirtingu lygiu, siekia pasaulinės tvarkos, kuri, jų manymu, geriau atspindėtų jų interesus ir didėjančią įtaką.

15-ojo aukščiausiojo lygio susitikimo tema – „BRICS ir Afrika“, nes šis žemynas tampa nauju diplomatinės kovos lauku, kuriame JAV, Rusija ir Kinija kovoja dėl ekonominės ir diplomatinės įtakos.

Viršūnių susitikimo išvakarėse C. Ramaphosa pareiškė, kad jo šalis „nebus įtraukta į pasaulinių galybių varžybas“, ir dar kartą patvirtino Pietų Afrikos ilgalaikę neprisijungimo politiką.

„Raginsime tarptautinę bendruomenę vėl sutelkti dėmesį į vystymosi klausimus, skatinsime didesnį BRICS bendradarbiavimo mechanizmo vaidmenį pasaulio valdyme ir stiprinsime BRICS balsą“, – pirmadienį Pietų Afrikos žiniasklaidoje paskelbtame redakciniame straipsnyje savo ruožtu teigė Kinijos lyderis Xi Jinpingas.

Susiskaldymas dėl plėtros

Susidomėjimas bloku, kurį 2009-aisiais pradėjo kurti keturios šalys ir prie kurio po metų prisijungė Pietų Afrika, auga.

Prieš susitikimą Johanesburge bent 40 šalių, įskaitant Iraną, Saudo Arabiją, Bangladešą ir Argentiną, pareiškė norą prisijungti, teigia pareigūnai.

Pietų Afrika pateiks BRICS vadovams pasiūlymą išplėsti jos narių gretas, o sprendimas šiuo klausimu turėtų būti priimtas viršūnių susitikimo pabaigoje.

Tačiau analitikai yra atsargesni.

BRICS plėtros klausimas kelia nesutarimų, ypač tarp dviejų galingiausių narių – Kinijos ir Indijos.

Kinija nori sparčiai plėsti bloką ir didinti savo įtaką, tačiau stebėtojai teigia, kad Indija atsargiai vertina savo regioninės varžovės ketinimus.

„Mano nuomone, galima tolesnė plėtra bus svarstoma per visus šiuos metus, o ne sprendžiama aukščiausiojo lygio susitikime – tam, kad šiam klausimui būtų skirta daugiau laiko“, – sakė Jannie Rossouwas, Vitvatersrando universiteto Johanesburge pasaulinės politinės ekonomikos profesorius.

Pasak Pretorijoje įsikūrusio Saugumo studijų instituto analitinio centro įkūrėjo Jakkie Cillierso, BRICS veikia bendru sutarimu ir tai yra didelė kliūtis priimant sprendimus.

„Mano nuomone, ilgalaikėje perspektyvoje Kinijos ir Indijos varžybos neišvengiamumas tikriausiai yra pagrindinis iššūkis, su kuriuo galiausiai susidurs BRICS“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

2023 08 22 10:49
Spausdinti