Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


PIETŲ KORĖJA
Pietų Korėja suteikė malonę įkalintam buvusiam prezidentui Lee Myung-bakui
BNS
Unsplash
Pietų Korėjos vėliavos.

Įkalintam buvusiam Pietų Korėjos prezidentui Lee Myung-bakui antradienį dabartinis šalies vadovas suteikė malonę ir sutrumpino jam skirtą 17 metų laisvės atėmimo bausmę dėl kaltinimų korupcija, pranešė teisingumo ministras.

Lee Myung-bakas buvo įtrauktas į daugiau nei 1 300 asmenų, kuriems buvo suteikta speciali malonė „siekiant plačios nacionalinės vienybės per susitaikymą, toleranciją ir dėmesingumą“, sąrašą, sakė Han Dong-hoonas žurnalistams po vyriausybės susitikimo su prezidentu Yoon Suk-yeolu.

81 metų Lee Myung-bakas, kuris birželio mėnesį buvo laikinai paleistas iš kalėjimo dėl amžiaus ir prastėjančios sveikatos, atlieka 17 metų laisvės atėmimo bausmę už kyšininkavimą ir turto pasisavinimą.

Tai faktiškai buvo bausmė iki gyvos galvos, nes į laisvę jis turėjo būti paleistas tik 2036 metais, kai jam būtų 95-eri.

2018 metais buvusiam „Hyundai“ generaliniam direktoriui, tapusiam prezidentu, pateikti kaltinimai dėl 16 nusikalstamų veikų, o nuosprendis jam paskelbtas 2020-aisiais.

Jis buvo pripažintas kaltu dėl dešimčių milijonų dolerių piniginių fondų sukūrimo ir kyšių paėmimo iš „Samsung Electronics“ mainais į prezidento malonę velioniui įmonės valdybos pirmininkui Lee Kun-hee, kuris buvo įkalintas už mokesčių vengimą.

Prieš pradėdamas dalyvauti politikoje, Lee Myung-bakas, būdamas 35 metų, buvo paskirtas didelės statybų įmonės vadovu. Pietų Korėjos prezidento pareigas jis ėjo 2008–2013 metais.

Jis padėjo šaliai įveikti pasaulinę finansų krizę ir laimėjo teisę rengti 2018 metų žiemos olimpines žaidynes, tačiau oponentai jį kritikavo už tai, kad jis pakenkė šalies demokratijos standartams ir žodžio laisvei.

Trečiadienio vidurnaktį įsigaliosiantis malonės suteikimas – jau antras kartas, kai Yoon Suk-yeolas pasinaudojo šia teise nuo gegužės mėnesio, kai pradėjo eiti pareigas.

Rugpjūčio mėnesį „Samsung Electronics“ vykdomasis pirmininkas Lee Jae-yongas tapo vienu pirmųjų asmenų, gavusių Yoon Suk-yeolo malonę.

Pietų Korėjos prezidentai dažnai atsiduria kalėjime pasibaigus kadencijai, paprastai tada, kai jų politiniai varžovai persikelia į Mėlynuosius rūmus.

Chun Doo-hwanas ir Roh Tae-woo, buvę kariuomenės generolai, kurie 10-ajame XX amžiaus dešimtmetyje pasitraukę iš pareigų kalėjo už korupciją ir išdavystę, gavo prezidento malonę po maždaug dvejų metų už grotų.

Buvęs prezidentas Roh Moo-hyunas nusižudė 2009 metais po to, kai buvo apklaustas dėl įtarimų kyšininkavimu, susijusių su jo šeima.

Konservatyvioji Lee Myung-bako įpėdinė Park Geun-hye malonės sulaukė praėjusiais metais. Ji atlikinėjo 20 metų laisvės atėmimo bausmę už kyšininkavimą ir piktnaudžiavimą valdžia, kurios sulaukė po to, kai 2017-aisiais buvo nušalinta nuo pareigų dėl korupcijos skandalo, sukėlusio masinius protestus.

2022 12 28 09:08
Spausdinti