Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


Pietų Korėjos prezidentei gali grėsti apkalta
BNS
(Reuters nuotr.).

Į skandalo sūkurį patekusios Pietų Korėjos prezidentės Park Geun-hye politinis likimas paaiškės penktadienį, kai šalies aukščiausios instancijos teismas paskelbs nutartį jos apkaltos byloje.

Pietų Korėjos parlamentas pernai gruodį nubalsavo už prezidentės apkaltą dėl didžiulio masto korupcijos ir prekybos poveikiu skandalo, supurčiusio visą šalį ir išvedusio į gatves milijonus žmonių reikalauti jos nušalinimo. Aštuoni Konstitucinio Teismo teisėjai nagrinėja parlamento sprendimo paskelbti prezidentei apkaltą teisėtumą. „Buvo nuspręsta, kad nutartis dėl prezidentės apkaltos bus paskelbta kovo 10-ąją 11 valandą“, — trečiadienį nurodė Teismo atstovas spaudai ir pridūrė, kad posėdis bus tiesiogiai transliuojamas per televiziją. Jei Teismas pritars Park Geun-hye nušalinimui, tai bus pirmasis atvejis Pietų Korėjos istorijoje, kai prezidentas neteks pareigų apkaltos keliu. Tokiu atveju per 60 dienų šalyje turės įvykti naujo valstybės vadovo rinkimai. Konstituciniam Teismui nesutiks su prezidentės apkalta, Park Geun-hye, kuri vengia viešumos nuo tada, kai buvo suspenduoti jos įgaliojimai, grįš į postą ir eis valstybės vadovės pareigas iki savo kadencijos pabaigos 2018-ųjų vasarį. 65 metų Park Geun-hye prezidente buvo išrinkta 2012 metais. Prie šios konservatorių stovyklai priklausančios politikės pergalės rinkimuose nemažai prisidėjo jos tėvo, nužudytojo diktatoriaus Park Chung-hee  populiarumas. Tačiau kilus korupcijos skandalui, kurio epicentre atsidūrė prezidentės draugė ir patikėtinė Choi Soon-sil, Park Geun-hye, anksčiau vadinta „rinkimų karaliene“ dėl tvirtos konservatyvių pažiūrų elektorato paramos, patyrė dramatišką nuopuolį.
Park Geun-hye, anksčiau vadinta „rinkimų karaliene“ dėl tvirtos konservatyvių pažiūrų elektorato paramos, patyrė dramatišką nuopuolį.
Choi Soon-sil kaltinama tuo, kad pasinaudodama artimais ryšiais su prezidente darė spaudimą didelėms kompanijoms, kad šios skirtų dešimtis milijonų dolerių kaip finansinę paramą keliems labdaros fondams, kurių lėšas ji esą naudojo savo reikmėms. Šiuo metu ji teisiama dėl piktnaudžiavimo įgaliojimais, turto prievartavimo ir sukčiavimo. Park Geun-hye kaltinama susimokiusi su savo drauge Choi Soon-sil melžti pinigus iš kompanijų bei leidusi šiai moteriai, neužimančiai jokio oficialaus posto, kištis į įvairius valstybės reikalus, įskaitant ministrų skyrimą. Virtinė buvusių prezidentės patarėjų ir kabineto narių buvo areštuoti ir apkaltinti tuo, kad piktnaudžiavo įgaliojimais ir Park Geun-hye nurodymu perdavė Choi Soon-sil slaptus valstybinius dokumentus, nors ji neturėjo leidimo dirbti su slapta informacija. Park Geun-hye visus kaltinimus atmeta. Jei Teismas pritars jos apkaltai, ji neteks teisinės neliečiamybės ir galės būti patraukta baudžiamojon atsakomybėn. Pastarosiomis savaitėmis tūkstančiai prezidentės šalininkų rengė protestus Seule ir prie Konstitucinio Teismo rūmų, per kuriuos skambėjo grasinimai teisėjams ir buvo žadamas „pilietinis karas“, jeigu Park Geun-hye neteks posto. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 03 08 17:06
Spausdinti