Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


JAV PREZIDENTO RINKIMAI
Pirma mažytė pergalė prieš D. Trumpą
BNS
Scanpix
Nikki Haley.

Šiokia tokia paguoda Donaldo Trumpo priešininkams. Jo varžovė Nikki Haley sekmadienį sostinėje Vašingtone vykusiuose Respublikonų partijos pirminiuose rinkimuose pelnė pirmąją pergalę.

Simbolinė N. Haley pergalė šalies sostinėje įvyko prieš šią savaitę vyksiantį „superantradienį“, kai rinkėjai 15-oje JAV valstijų ir vienoje teritorijoje rinks pageidaujamus abiejų partijų kandidatus.

Vašingtonas yra demokratų miestas, kuriame registruota nedaug respublikonų. Televizija CNN, kuri buvo viena iš žiniasklaidos priemonių, sekmadienį pranešusių apie N. Haley pergalę, nurodė, kad už ją balsavo tik 22 tūkst. rinkėjų.

Pasak naujienų portalo Politico.com, kuris citavo partijos Vašingtone pareigūnus, N. Haley surinko 63 proc. balsų per pirminius rinkimus, vykusius tik vienoje vietoje – viešbutyje miesto centre.

2020 metais rinkimuose tuometinis demokratų kandidatas Joe Bidenas Vašingtone surinko 92 proc. balsų.

„Superantradienis“ laikomas paskutine realia N. Haley galimybe neleisti D. Trumpui tapti Respublikonų partijos kandidatu į JAV prezidento postą.

Mieste niekada nebuvo daugumos balsų už respublikonų kandidatą į prezidentus.

„Nenuostabu, kad arčiausiai Vašingtono disfunkcijos esantys respublikonai atmeta Donaldą Trumpą ir visą jo chaosą“, – sakoma N. Haley rinkimų kampanijos pranešime.

D. Trumpo kampanija savo ruožtu paskelbė, jos žodžiais tariant, „pareiškimą dėl Nikki Haley karūnavimo pelkės karaliene“.

„Šio vakaro rezultatai Vašingtone dar kartą patvirtino prezidento D. Trumpo kampanijos tikslą – jis nusausins pelkę ir į pirmą vietą iškels Ameriką“, – sakoma pareiškime.

Manoma, kad D. Trumpas antradienį dar labiau įtvirtins savo rezultatus. Jis jau laimėjo visose valstijose vykusius pirminius rinkimus.

„Superantradienis“ laikomas paskutine realia N. Haley galimybe neleisti D. Trumpui tapti Respublikonų partijos kandidatu į JAV prezidento postą. Jei taip vis dėlto nutiktų, D. Trumpas prezidento rinkimuose vėl varžytųsi su J. Bidenu.

2024 03 04 10:33
Spausdinti