Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


Pirmasis JT užsakytas kviečių pakrautas laivas pasirengęs išplaukti iš Ukrainos
BNS
Unsplash

Į pirmąjį Jungtinių Tautų užsakytą laivą, kuris pagal susitarimą, skirtą pasaulinei maisto krizei sušvelninti, turi gabenti grūdus iš Ukrainos, sekmadienį buvo pakrauta 23 000 tonų kviečių ir jis pasirengęs išplaukti, pranešė Kyjivas.

Laivas „MV Brave Commander“ plauks į Afriką, ir „Etiopija bus paskutinė šalis, į kurią bus pristatytas 23 000 tonų kviečių krovinys“, sakė Ukrainos infrastruktūros ministras Oleksandras Kubrakovas, atvykęs į Pietinį uostą Južnės mieste prie Juodosios jūros, kur stebėjo laivo pakrovimą.

„Tikiuosi, kad į mūsų uostus atplauks ir kiti (JT) Pasaulio maisto programos (WFP) užsakyti laivai. Tikiuosi, kad netrukus bus dar du ar trys laivai“, – pridūrė O. Kubrakovas.

Vėliau ministras socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė, kad laivas visiškai pakrautas ir pasirengęs išplaukti, tačiau nenurodė, kada tai įvyks.

Penktadienį laivas „MV Brave Commander“ prisišvartavo netoli Odesos esančiame Pietiniame uoste. Pasak Ukrainos infrastruktūros ministerijos, jis išplauks į Džibutį, iš kur grūdai bus siunčiami į Etiopiją.

Tai bus pirmoji pagalbos maistu siunta po to, kai Kyjivas ir Maskva praėjusį mėnesį pasirašė svarbius susitarimus su Turkija ir JT, kad būtų atnaujintas grūdų gabenimas laivais per Juodąją jūrą, įstrigęs Rusijai vasario gale įsiveržus į Ukrainą.

Pagal šį susitarimą ties Juodosios jūros vartais netoli Stambulo buvo įkurtas specialus postas eksportuojamiems kroviniams tikrinti. Inspekcijas atlieka Rusijos ir Ukrainos civiliai ir kariuomenės pareigūnai, taip pat Turkijos ir JT delegatai.

Pagal susitarimą, įpareigojusį Rusiją nutraukti Ukrainos uostų blokadą, o ukrainiečius – atverti saugius koridorius laivams atplaukti ir išplaukti per Kyjivo pajėgų įrengtus jūrinių minų laukus, pirmasis grūdų krovinys buvo išgabentas iš Odesos uosto rugpjūčio 1 dieną.

Kyjivo teigimu, nuo to laiko, kai įsigaliojo susitarimas, iš viso iš Ukrainos išplaukė 16 laivų. Tačiau joks JT laivas, gabenantis humanitarinę pagalbą maistu, dar nebuvo išplaukęs.

„Mes tikrai planuojame, kad iš Ukrainos uostų išplauks ir kiti laivai, kurie padės žmonėms visame pasaulyje... Tai turėtų būti pirmasis iš daugelio humanitarinės pagalbos laivų, kurie išplauks iš uostų“, – žurnalistams sakė WFP direktoriaus Ukrainoje pavaduotoja Marianne Ward.

Ukraina ir Rusija yra dvi iš didžiausių pasaulyje grūdų eksportuotojų.

Šiuo metu 345 mln. žmonių 82-ose šalyje gresia didelis apsirūpinimo maistu nesaugumas. Iki 50 mln. žmonių 45-iose šalyse yra atsidūrę prie bado ribos, tad be humanitarinės paramos jiems gresia didžiulis pavojus.

2022 08 14 21:12
Spausdinti