Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


KORONAVIRUSAS
Po 102 dienų atokvėpio – pirmieji koronaviruso atvejai Naujojoje Zelandijoje
BNS
Scanpix
Melburnas.

Naujoji Zelandija antradienį pranešė apie pirmuosius vietinio užsikrėtimo koronavirusu atvejus po daugiau nei 100 dienų pertraukos ir paskelbė karantiną didžiausiame šalies mieste.  

Šalies ministrė pirmininkė Jacinda Ardern, anksčiau sulaukusi tarptautinių pagyrimų už sėkmingai suvaldytą koronaviruso krizę, pranešė, kad Oklande nuo nežinomo šaltinio užsikrėtė keturi vienos šeimos nariai.   

„Po 102 dienų turime pirmuosius [koronavirusinės infekcijos] COVID-19 atvejus, nesusijusius su priverstinės izoliacijos ar karantino įstaigomis... Visi labai sunkiai dirbome, kad užkirstume kelią tokiam scenarijui“, – sakė ji, per televiziją kreipdamasi į naujazelandiečius.   

„Mes tai taip pat planavome ir tam ruošėmės“, – pridūrė ji. 

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) anksčiau gyrė Naująją Zelandiją kaip pavyzdį kitoms šalims, kaip sėkmingai sustabdyti viruso plitimą visuomenėje.  

Naujojoje Zelandijoje, turinčioje 5 mln. gyventojų, registruoti tik 22 mirties nuo COVID-19 atvejai. Vietinių užsikrėtimo atvejų šalyje nebuvo registruota nuo gegužės 1-osios. 

Suvaldžiusi krizę Naujoji Zelandija atšaukė griežtus reikalavimus laikytis fizinio atstumo ir praktiškai grįžo į įprasto gyvenimo vėžes.  

Tačiau sveikatos apsaugos pareigūnai nekart ragino žmones per daug neatsipalaiduoti ir įspėjo, kad antra koronaviruso banga „neišvengiama“. 

Oklande nuo trečiadienio bent tris dienas galios karantinas, o visoje šalyje bus grąžinti kai kurie fizinio atstumo reikalavimai. 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 08 11 15:57
Spausdinti