Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


KARAS UKRAINOJE
Po apšaudymo atkurtas elektros tiekimas į Zaporižios atominę elektrinę
BNS
Scanpix
Zaporižios AE.

Ukrainos Zaporižios atominė elektrinė, per atsinaujinusį apšaudymą praradusi savo išorinį energijos šaltinį, vėl buvo prijungta prie energetinės sistemos, sekmadienį pranešė Jungtinių Tautų (JT) atominės energijos prižiūrėtojas.

Tačiau Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) pabrėžė, kad tai „laikinas palengvėjimas vis dar netinkamoje situacijoje“.

Šeštadienį TATENA paskelbė, kad Zaporižios elektrinė – didžiausia Europoje – per apšaudymą prarado savo išorinį energijos šaltinį ir naudoja avarinius generatorius.

„Mūsų komanda Zaporižioje patvirtino, kad vakar prarasta išorinė elektros linija atkurta ir kad elektrinė vėl prijungta prie energetinės sistemos; [tai] laikinas palengvėjimas vis dar netinkamoje situacijoje“, – sekmadienį socialiniame tinkle „Twitter“ parašė TATENA generalinis direktorius Rafaelis Grossi.

Nors šeši elektrinės reaktoriai yra išjungti, jiems reikia elektros gyvybiškai svarbioms branduolinio saugumo funkcijoms, tokioms kaip aušinimas.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas praėjusią savaitę nurodė savo vyriausybei perimti Ukrainos pietuose esančios elektrinės, kurioje baiminamasi branduolinio incidento, valdymą.

R. Grossi ketvirtadienį lankėsi Kyjive, kur aptarė apsauginės zonos aplink elektrinę kūrimą. Jos teritorija yra reguliariai apšaudoma, o Ukraina ir Rusija kaltina viena kitą.

„Apsauginės zonos reikia dabar. Nuvyksiu į Rusiją, o po to pasimatysiu su Ukrainos [prezidentu Volodymyru] Zelenskiu, kad tokia zona būtų nustatyta“, – sekmadienį savo tviterio žinutėje rašė R. Grossi.

Jis yra pabrėžęs, kad jo pagrindinis tikslas yra „išvengti atominio incidento, kuris lieka labai, labai realia galimybe elektrinėje“.

Elektros tiekimas į elektrinę buvo nutrūkęs kelis kartus rugpjūtį.

2022 10 10 09:10
Spausdinti