Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


Po ekstremistų atakos Irano parlamente ir mauzoliejuje žuvo mažiausiai 12 žmonių atnaujinta
BNS
(Reuters nuotr.).

Irano parlamento rūmuose bei islamo revoliucijos lyderio mauzoliejuje Teherano pietiniame rajone trečiadienio ryte įvykdyti išpuoliai. Naujienų agentūros „Reuters“ duomenimis, per juos žuvo mažiausiai 12 asmenų. Atsakomybę už atakas prisiėmė „Islamo valstybė“.

Iš viso per išpuolį buvo sužeisti 39 žmonės, gelbėjimo operacija tęsiasi, nurodė pagalbos tarnybų vadovas Piras Hosseinas Kolivandas. Tuo metu vietos naujienų agentūra „Mehr“ pranešė, kad Irano parlamento apsiaustis baigėsi, keturi užpuolikai buvo nukauti. Išpuolis parlamente, kuriame vyko sesija, truko daugiau nei tris valandas. Pastatą apsupo policijos pareigūnai, lauke buvo girdimi šūviai. Naujienų agentūra ISNA anksčiau nurodė, kad į parlamento kompleksą įsiveržus užpuolikams, vienas apsaugininkas ir dar vienas žmogus žuvo. Pranešta, kad vienas užpuolikas susisprogdino parlamento biurų pastato ketvirtame aukšte, tęsiantis apsiausčiai. Užpuolikai buvo ginkluoti Kalašnikovo automatais ir pistoletu. Naujienų agentūra „Tasnim“ paskelbė, kad vienas užpuolikas vėliau išėjo iš pastato ir šaudė gatvėje, bet policijos ugnis privertė jį vėl sugrįžti vidun. Antras mirtininkas detonavo bombą per išpuolį Teherano pietuose už maždaug 20 km esančiame Irano islamo revoliucijos lyderio Ruhollah Khomeini mauzoliejaus komplekse, pranešė valstybinis transliuotojas IRIB. Į mauzoliejaus teritoriją įsiveržė trys ar keturi ginkluoti užpuolikai, o viena moteris susisprogdino prie pastato.
„Trys ar keturi“ žmonės įžengė per vakarinį įėjimą ir pradėjo šaudyti. Nuo jų ugnies žuvo komplekso sodininkas, o dar keli žmonės buvo sužeisti.
Vienas mauzoliejaus pareigūnas sakė, kad „trys ar keturi“ žmonės įžengė per vakarinį įėjimą ir pradėjo šaudyti. Nuo jų ugnies žuvo komplekso sodininkas, o dar keli žmonės buvo sužeisti, rašo naujienų agentūra „Fars“. Pranešama, kad trečiasis išpuolis buvo sustabdytas, kai dar viena moteris, turėjusi šešias granatas, buvo suimta, pažymėjo naujienų agentūra „Mizanonline“.

IS prisiėmė atsakomybę

Džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS) prisiėmė atsakomybę už Teherane trečiadienį surengtą dvigubą išpuolį parlamente ir Irano islamo revoliucijos lyderio Ruhollah Khomeini mauzoliejuje, pranešė kovotojų propagandos agentūra „Amaq“. „Islamo valstybės“ kovotojai atakavo Khomeini mauzoliejų ir parlamento pastatą Teherane“, – „Amaq“ citavo vieną „saugumo šaltinį“. Tai pirmas atvejis, kai atsakomybę už išpuolį Irane prisiėmė sunitų ekstremistų grupuotė „Islamo valstybė“, kariaujanti su Irano palaikomomis pajėgomis Sirijoje bei Irake. IS džihadistai laiko šiitišką Irano gyventojų daugumą mirties vertais atskalūnais. Iranas padeda kovoti su IS tiek Irako vyriausybei, tiek Sirijos prezidento Basharo al Assado režimui. IS patiria didelį spaudimą abiejose šalyse: džihadistai neteko didelės dalies anksčiau jų kontroliuotų teritorijų, puolamos pagrindinės jų tvirtovės – Rakos miestas Sirijoje ir Mosulas Irake. Kovą IS paskelbė retą vaizdo įrašą persų kalba ir perspėjo, kad grupuotė „užkariaus Iraną ir atkurs jame sunitų valstybę, kokia ji buvo anksčiau“. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 06 07 17:45
Spausdinti