Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


JUNGTINĖ KARALYSTĖ
Po karalienės laidotuvių JK baigėsi nacionalinis gedulas
BNS
The Royal Family/Twitter
Iki šiol nematyta 1971 metų Elžbietos II nuotrauka.

Jungtinėje Karalystėje antradienį ant vyriausybinių pastatų vėl suplevėsavo vėliavos ir vyko didžiulė valymo operacija, šalies viešajam gyvenimui grįžus į įprastas vėžes po monarchės Elžbietos II valstybinių laidotuvių.

Visgi karališkosios šeimos gedulas tęsis dar savaitę.

Prieš laidotuves maždaug ketvirtis milijono žmonių ilgas valandas stovėjo eilėje, kad galėtų atsisveikinti su pašarvota monarche, pranešė JK vyriausybė.

Liz Truss, paskirta ministre pirmininke dvi dienos iki Elžbietos II mirties rugsėjo 8-ąją, praėjus kelioms valandoms po laidotuvių, kuriose ji skaitė vieną iš Šv. Rašto skaitinių, išskrido į Jungtines Valstijas dalyvauti Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos sesijoje.

Skrisdama į Niujorką L. Truss džiaugėsi „didžiule meile ir atsidavimu“, parodytais velionei monarchei, taip pat „didžiule šiluma jos įpėdiniui karaliui Karoliui III".

73-ejų Karolio III ir jo šeimos gedulas tęsis dar septynias dienas. Šiuo laikotarpiu naujasis monarchas nedalyvaus jokiuose oficialiuose renginiuose po itin sunkios savaitės, praleistos keliaujant po šalį ir atliekant pareigas, susijusias su vaidmeniu, kuriam jis ruošėsi visą gyvenimą.

Karališkojoje „Twitter“ paskyroje buvo paskelbta iki šiol nematyta 1971 metų nuotrauka, kurioje Elžbieta II matoma išsiruošusi į žygį pėsčiomis po Balmoralo apylinkes. Ilgiausiai Britanijos istorijoje valdžiusi monarchė mirė savo Balmoralo pilyje Škotijoje, būdama 96 metų.

Prie minėtos nuotraukos buvo pridėta citata iš Williamo Shakespeare'o „Hamleto“: „Teužliūliuoja angelai tave“, kurią panaudojo Karolis III, kai kitą dieną po motinos mirties pirmą kartą kaip monarchas iš Bakingamo rūmų kreipėsi į Jungtinę Karalystę ir Tautų Sandraugą. Prie citatos taip pat buvo prierašas: „Jos Didenybei Karalienei atminti.“

„Gerai išleisti pinigai“

Po dešimties dienų valstybinio gedulo laikotarpio atsinaujinus šalies politiniam gyvenimui, antradienį parlamento nariai turi duoti ištikimybės priesaiką naujajam suverenui.

Po nedarbo dienos, paskelbtos dėl karalienės laidotuvių, antradienį darbą atnaujino ir verslas, o darbininkai kuopė šiukšles, kurias pirmadienį Londono gatvėse paliko daugiau nei milijonas žmonių.

Velionė monarchė nuo trečiadienio iki ankstyvo pirmadienio ryto buvo pašarvota didžiulėje Vestminsterio salėje. Palei Temzės upę nusidriekus kilometrų ilgio gedėtojų eilei, kai kuriems jų teko net 25 valandas laukti galimybės prieiti prie Elbžietos II karsto.

Kultūros sekretorė Michelle Donelan televizijai „Sky News“ sakė, kad jos departamentas vis dar tikslina duomenimis, tačiau ji pati mano, kad pro karalienės karstą Vestminsterio salėje praėjo apie 250 tūkst. žmonių.

M. Donelan sakė dar nežinanti galutinės sumos, kiek atsiėjo valstybinės laidotuvės Vestminsterio abatijoje, per kurias buvo vykdoma didžiausia Britanijos istorijoje šimtų aukšto rango svečių iš užsienio apsaugos operacija.

Tačiau, anot kultūros sekretorės, britų visuomenė sutiks, jog tai buvo „gerai išleisti pinigai“.

„Jūs matėte tiek daug tūkstančių susirinkusiųjų, ir nemanau, kad kas nors galėtų teigti, jog mūsų velionė monarchė nenusipelnė tokio atsisveikinimo, atsižvelgiant į jos pareigas ir nesavanaudišką tarnystę, trukusią septynis dešimtmečius“, – sakė M. Donelan.

Po monarchės laidotuvių dėmesys vėl nukrypo į sparčiai augančios šalies infliacijos problemą ir krizę, kilusią dėl Rusijos karo Ukrainoje.

Taip pat esama gilesnių problemų dėl pačios Jungtinės Karalystės ateities, Škotijos vyriausybei agituojant surengti dar vieną referendumą dėl nepriklausomybės, o Šiaurės Airijoje katalikams tampant didžiausia tikinčiųjų grupe.

„Ar gali būti, kad Vindzoro kriptoje palaidotas žmogus, kuris labiau nei bet kuris kitas prisidėjo prie šių salų susitelkimo?“ – laikraštyje „The Guardian“ rašė apžvalgininkas Jonathanas Freedlandas.

„Pastarąsias 10 dienų atostogavome nuo įprastos politinės poliarizacijos: susižavėjimas karaliene buvo vienas iš nedaugelio dalykų, dėl kurių dauguma žmonių galėjo sutarti“, – sakė jis.

„Jei paaiškės, kad tai buvo Elžbietos, o ne karūnos magija, tuomet neaišku, kiek ilgai Karolis valdys Jungtinę Karalystę“, – pridūrė jis.

2022 09 20 16:18
Spausdinti