Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Po kritikos bangos Lenkijos parlamentarai 20 proc. susimažino atlyginimus
BNS
Scanpix nuotr.

Lenkijos parlamentas ketvirtadienį nubalsavo už politikų algų sumažinimą 20 proc., kurį pasiūlė valdantieji konservatoriai, reaguodami į visuomenės pasipiktinimą dėl pernai išmokėtų dosnių premijų ministrams.

460 vietų žemieji parlamento rūmai įstatymo projektą, kuris bus taikomas ir senatoriams, priėmė 240 balsais prieš du. Dar penki deputatai susilaikė.

Beveik visi balsai „už“ yra valdančiosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS), kuri kontroliuoja abejus parlamento rūmus.

Trijų pagrindinių opozicinių partijų deputatai šaukė „Vagys!“ ir balsavime nedalyvavo.

Šiuo metu lenkų parlamentarų alga neatskaičius mokesčių yra maždaug 10 tūkst. zlotų (2 350 eurų) per mėnesį.

Įstatymo projektą praėjusį mėnesį pristatė PiS lyderis Jaroslawas Kaczynskis, daugelio laikomas tikruoju Lenkijos sprendimų priėmėju, nors yra tik parlamentaras be jokio oficialaus posto vyriausybėje.

„Matėme, kad visuomenė reikalauja kuklumo, tad kuklumas taps tikrove“, – tuo metu žurnalistams pareiškė J. Kaczynskis.

Tai jis sakė po žiniasklaidos pranešimų, kad kiekvienas PiS ministras pernai be algos dar papildomai gavo 15-19 tūkst. eurų. Šie pranešimai sukėlė skandalą šalyje, kur vidutinis mėnesio atlyginimas yra maždaug 1 tūkst. eurų.

Buvusią PiS premjerę Beatą Szydlo, kuri pritarė dosnioms savo ministrų premijoms, žiniasklaida ir opozicija kovo mėnesį kritikavo už pastabą, kad ministrų premijos buvo visiškai teisėtas atlygis už „sunkų darbą“.

Kritikai priminė, kad iki atėjimo į valdžią 2015 metais, būdami opozicijoje, J. Kaczynskis ir jo partija ankstesnę liberalų vyriausybę kritikuodavo už daug mažesnes premijas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama. 

2018 05 11 14:08
Spausdinti