Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


JAV IR ARTIMIEJI RYTAI
Po paliaubų pratęsimo A. Blinkenas vėl lankysis okupuotame Vakarų Krante
BNS
Scanpix
JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas šią savaitę vyks į Artimuosius Rytus su trečiuoju per Izraelio ir „Hamas“ karą vizitu, pirmadienį pranešė JAV pareigūnas.

Pranešimas pasirodė tarpininkams paskelbus apie paliaubų Gazos Ruože pratęsimą.

Šią savaitę A. Blinkenas taip pat vyks į Dubajų atstovauti Jungtinėms Valstijoms klimato konferencijoje COP28. Į šį viršūnių susitikimą JAV prezidentas Joe Bidenas neatvyks, nors dvejus pastaruosius metus dalyvavo siekdamas atkreipti dėmesį į JAV lyderystę.

Aukšto rango JAV pareigūnas, kalbėdamas tuo metu, kai A. Blinkenas atvyko į Briuselį dalyvauti NATO susitikimuose, sakė, kad vyriausiasis JAV diplomatas susitiks su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu Tel Avive ir su palestiniečių prezidentu Mahmudu Abbasu Ramaloje.

„Susitikimų Artimuosiuose Rytuose metu sekretorius pabrėš, kad reikia išlaikyti didesnį humanitarinės pagalbos srautą į Gazos Ruožą, užtikrinti visų įkaitų paleidimą ir pagerinti civilių gyventojų apsaugą Gazos Ruože“, – sakė pareigūnas.

Pasak jo, „sekretorius su regiono partneriais aptars principus, kuriuos jis išdėstė dėl Gazos Ruožo ateities, ir būtinybę sukurti nepriklausomą Palestinos valstybę“.

Apie šį vizitą pranešta tarpininkaujančiam Katarui paskelbus, kad Izraelio ir palestiniečių islamistų grupuotės „Hamas“ kovų humanitarinė pertrauka bus pratęsta 48 valandomis, sudarant sąlygas tolesniam įkaitų paleidimui bei humanitarinės pagalbos atvežimui į karo nuniokotą Gazos Ruožą.

Izraelis, kuris pažadėjo tęsti kovą, kol sunaikins „Hamas“, kol kas to nepatvirtino.

Jungtinės Valstijos spaudžia Izraelį bendradarbiauti su Palestinos autonomijos pareigūnais ir pažaboti po „Hamas“ spalio 7-osios išpuolių naujakurių vykdomą smurtą okupuotame Vakarų Krante, tačiau B. Netanyahu jau seniai kritikuoja M. Abbasą ir dviejų valstybių sprendinį.

Dėmesys Ukrainai ir klimatui

A. Blinkenas ir J. Bidenas pažadėjo remti Izraelį po to, kai spalio 7 dieną „Hamas“ kovotojai įsiveržė per Gazos Ruožo sieną į Izraelį ir nužudė apie 1,2 tūkst. žmonių, daugiausia civilių.

Tačiau JAV pareigūnai taip pat reiškia vis didesnį susirūpinimą dėl Izraelio atsakomųjų veiksmų, per kuriuos nukenčia civiliai gyventojai ir kurie sukėlė visuomenės pasipiktinimą daugelyje pasaulio šalių.

Atsakydamas į šią daugiausiai aukų pareikalavusią ataką per šalies istoriją, Izraelis pradėjo puolimą Gazos Ruože, kad sunaikintų „Hamas“. „Hamas“ vyriausybės Gazoje duomenimis, šioje palestiniečių teritorijoje žuvo beveik 15 tūkst. žmonių, daugiausia civilių.

Penktadienį A. Blinkenas vyks į Dubajuje vykstančią klimato kaitos konferenciją COP28. Ketvirtadienį prasidėsianti konferencija yra iki šiol didžiausias Jungtinių Tautų vadovaujamas aukščiausiojo lygio susitikimas klimato kaitos klausimais.

J. Bidenas dalyvavo dviejuose pastaruosiuose metiniuose aukščiausiojo lygio susitikimuose Škotijoje ir Egipte, tikėdamasis parodyti, kad Jungtinių Valstijų požiūris pasikeitė nuo klimato skeptiko Donaldo Trumpo, kuris dabar siekia grįžti į Baltuosius rūmus, valdymo laikų.

J. Bideno administracija paskatino milijardus dolerių investuoti į žaliąją ekonomiką, įskaitant elektrinius automobilius.

A. Blinkenas taip pat sieks paramos Ukrainai derybose su NATO užsienio reikalų ministrais Briuselyje ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) susitikime Šiaurės Makedonijoje.

Susikirs keliai su S. Lavrovu?

S. Lavrovas pirmadienį pareiškė, kad Šiaurės Makedonija, prisijungusi prie Vakarų sankcijų Maskvai dėl jos invazijos į Ukrainą, leis jam dalyvauti kasmetiniame ESBO susitikime. Rusija yra šios tarptautinės organizacijos narė.

Rusijos valstybinė žiniasklaida pranešė, kad Europos Sąjungos narė Bulgarija informavo Maskvą, jog leis S. Lavrovo lėktuvui kirsti jos oro erdvę.

Tačiau užsienio reikalų ministro pavaduotojas Sergejus Riabkovas sakė, kad susitikimo su A. Blinkenu nebus.

„Ne, [jie] neprašė, [jie] neprašys ir susitikimo nebus“, – sakė jis Rusijos valstybinėms naujienų agentūroms.

Pernai ESBO susitikimą rengusi Lenkija neleido jame dalyvauti S. Lavrovui ir tai išprovokavo piktą Maskvos reakciją.

JAV pareigūnai nuo plataus masto Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios neįsitraukia į aukšto lygio kontaktus su rusais, nors A. Blinkenas kovą buvo trumpai susidūręs su S. Lavrovu per Didžiojo dvidešimtuko (G 20) susitikimą Indijoje.

2023 11 28 08:22
Spausdinti