Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


KINIJA
Po protestų Kinijoje Sindziangas švelnina kai kurias kovos su COVID-19 priemones
BNS
Scanpix
Protestai Kinijoje.

Kinijos vakariniame Sindziango regione pirmadienį sušvelninti kai kurie dėl COVID-19 jo sostinėje Urumči įvesti apribojimai – po to, kai šiame mieste žmonių aukų pareikalavęs gaisras sukėlė protestus visoje šalyje.

Keturi milijonai miesto gyventojų, kurių kai kurie ištisas savaites negalėjo išeiti iš namų, nuo antradienio galės važinėti autobusais savo gyvenamųjų rajonų teritorijose, pirmadienį spaudos konferencijoje pranešė pareigūnai.

Tam tikros svarbios kompanijos „mažos rizikos“ teritorijose taip pat gali kreiptis dėl veiklos atnaujinimo 50 proc. pajėgumu, o viešasis transportas ir skrydžiai bus pradėti „tvarkingai atnaujinti“, pranešė pareigūnai.

Ketvirtadienio vakarą viename Urumči gyvenamajame pastate kilus gaisrui, žuvo dešimt žmonių. Daug kas teigė, kad karantino priemonės trukdė gelbėtojams. Tai paskatino minias žmonių šį savaitgalį išeiti į gatves daugelyje Kinijos miestų ir protestuoti prieš griežtą šalies politiką „nulis COVIDo“.

Daug socialinių tinklų vartotojų piktinosi, kad dėl COVID-19 Urumči įvesti uždarymai trukdė gelbėjimo darbams, tačiau pareigūnai teigė, kad ugniagesiams trukdė privatūs automobiliai.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Zhao Lijianas pirmadienį užsipuolė „slaptų motyvų turinčias jėgas“, siejančias gaisrą su COVID-19.

Jis taip pat pareiškė, kad vyriausybės „kova su COVID-19 bus sėkminga“.

Tačiau prasidėjus protestams pareigūnai šeštadienį pareiškė, kad miestas „iš esmės iki nulio sumažino“ viruso plitimą visuomenėje ir kad bus „laipsniškai ir tvarkingai atkurtas normalus gyvenimas mažos rizikos rajonuose“.

Pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje pareigūnai sakė, kad Urumči taip pat bus atnaujintos siuntų pristatymo paslaugos, tačiau logistikos darbuotojai turės likti „uždaruose burbuluose“ bendrovių bendrabučiuose.

Kinijos siekis visiškai užgniaužti COVID-19 plitimą sukėlė protestų ir neigiamai paveikė antros pagal dydį pasaulio ekonomikos produktyvumą, visuomenei pavargstant nuo skubių izoliacijų, ilgų karantinų ir masinių testavimo kampanijų.

Šio mėnesio pradžioje Pekinas paskelbė keletą naujų taisyklių, kuriomis, atrodė, buvo nukrypstama nuo strategijos „nulis COVIDo“. Buvo sušvelninti karantino reikalavimai į šalį atvykstantiems žmonėms, supaprastinta didelės rizikos teritorijų nustatymo sistema.

Tačiau pareigūnai uždarė dideles Kinijos sostinės dalis, pastarosiomis dienomis šalyje išaiškinant rekordiškai daug COVID-19 atvejų – daugiau nei 30 tūkst. per parą.

Savaitgalį šimtai žmonių universitetų miesteliuose ir miestuose visoje šalyje reikalavo nutraukti itin griežtą valdžios politiką dėl COVID-19.

Sekmadienio popietę Pekino miesto valdžia pareiškė, kad neleis skubiai uždaryti gyvenamųjų rajonų ilgiau nei 24 valandoms.

2022 11 28 15:45
Spausdinti