Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


RAKETOS SMŪGIAI LENKIJOJE
Po raketos smūgio Lenkijoje J. Bidenas ir sąjungininkai surengė skubias derybas
BNS
Scanpix
J. Bidenas.

JAV prezidentas Joe Bidenas ir pagrindinių sąjungininkių lyderiai trečiadienį surengė skubias derybas po to, kai Lenkijos teritorijoje netoli sienos su Ukraina nukrito raketa, pranešė Baltieji rūmai.

Skubiai surengtame pasitarime Balyje dalyvavo ir Europos Sąjungos bei visų Didžiojo septyneto (G 7) šalių – Jungtinės Karalystės, Kanados, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Japonijos ir JAV – vadovai, atvykę į Didžiojo dvidešimtuko (G 20) viršūnių susitikimą.

Baltųjų rūmų interneto svetainėje sesija pavadinta „skubia apskritojo stalo diskusija“.

Ji vyko už uždarų durų, paprašius žurnalistų išeiti.

J. Bidenas trečiadienį po skubių pokalbių su sąjungininkais Balyje pareiškė, kad „mažai tikėtina“, jog raketos smūgis Lenkijai buvo surengtas iš Rusijos.

„Sutarėme paremti Lenkijoje atliekamą sprogimo tyrimą“, – sakė J. Bidenas žurnalistams po paskubomis surengto susitikimo G-20 renginių kuluaruose.

„Užtikrinsime, kad tiksliai išsiaiškintume, kas nutiko, ir tada kartu nuspręsime, ką daryti toliau“, – tvirtino jis.

Paklaustas, ar raketa buvo paleista iš Rusijos, J. Bidenas atsakė, kad yra „preliminarios informacijos, kuri tai paneigia“.

„Mažai tikėtina, kad ji buvo paleista iš Rusijos. Bet pamatysime“, – teigė jis.

Sprogimas Lenkijoje, NATO narėje, iš karto sukėlė susirūpinimą, kad Aljansas gali būti įtrauktas į beveik devynis mėnesius trunkantį Rusijos karą prieš Vakarų remiamą Ukrainą.

Baltieji rūmai kol kas reaguoja atsargiai ir nepriskiria niekam kaltės dėl raketos.

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda taip pat stengėsi nuraminti įtampą, sakydamas, kad nėra „neabejotinų įrodymų“, iš kur buvo paleista raketa, ir kad jis tai laiko „izoliuotu“ incidentu.

„Niekas nerodo, kad jų bus daugiau“, – komentavo jis.

Anksti ryte paskambinęs telefonu iš Balio, J. Bidenas pasakė A. Dudai, kad „jie ir jų komandos turėtų palaikyti glaudžius ryšius, kad būtų nustatyti atitinkami tolesni žingsniai vykstant tyrimui“, pranešė Baltieji rūmai.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas sakė, kad susisiekė su lenkų ir ukrainiečių kolegomis.

„Pažadėjome artimiausiomis dienomis toliau glaudžiai koordinuoti savo veiksmus, kol vyks tyrimas ir bus nustatyti atitinkami tolesni žingsniai“, – tviteryje rašė A. Blinkenas.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba „Twitter“ paskelbė, kad per pokalbį su JAV valstybės sekretoriumi jis paragino „griežtai ir principingai“ atsakyti.

J. Bidenas, Baltųjų rūmų nuotraukoje trečiadienį anksti ryte užfiksuotas besikalbantis su A. Blinkenu ir savo patarėju nacionalinio saugumo klausimais Jake'u Sullivanu, vėliau turėjo išvykti iš Balio į Vašingtoną.

Karas Ukrainoje atsidūrė G-20 grupės susitikimo epicentre: Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas neatvyko į tarptautinę konferenciją, o J. Bidenas vadovavo pastangoms vieningai pasmerkti Kremlių.

2022 11 16 09:54
Spausdinti