Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


KARAS UKRAINOJE
Popiežius smerkia Rusijos pajėgų „žiaurumą“ ir giria ukrainiečių „didvyriškumą“
BNS
Julius Kalinskas/BNS
Popiežius Pranciškus.

Popiežius Pranciškus pasmerkė Rusijos karių „nuožmumą ir žiaurumą“ Ukrainoje ir kartu pagyrė ukrainiečių „didvyriškumą“ bei „drąsą“ ginant savo žemę.

Pontifikas vienas aštriausių savo pastabų apie karą Ukrainoje išsakė praėjusį mėnesį susitikime su Europos jėzuitų leidžiamų periodinių leidinių redaktoriais. Jo pasisakymo ištraukas antradienį paskelbė Italijos dienraščiai „La Stampa“ ir „Avvenire“.

Pranciškus aštriai kritikavo Rusijos invaziją, tačiau taip pat sakė, jog nėra „gerų ir blogų vaikinų“ ir kad Rusija tam tikra prasme buvo išprovokuota NATO plėtros į Rytus.

„Čia kas nors galėtų man pasakyti: bet juk tu esi už Putiną! Ne, nesu, – kalbėjo pontifikas. – Taip sakyti būtų supaprastinta ir neteisinga. Aš paprasčiausiai nepritariu tam, kad sudėtingi dalykai būtų susiaurinti iki skirstymo į gerus ir blogus, nesigilinant į šaknis ir interesus, kurie yra labai sudėtingi. Matydami tiek daug žiaurumo, Rusijos karių žiaurumą, neturime pamiršti problemų ir mėginti jas spręsti.“

Pranciškus patvirtino, kad tikisi susitikti su Rusijos agresiją prieš Ukrainą teisinančiu rusų ortodoksų patriarchu Kirilu, kai jie abu rugsėjo viduryje dalyvaus Kazachstane vyksiančiame pasaulio religijų kongrese.

Birželį planuotas jųdviejų susitikimas abiejų šalių sprendimu buvo atšauktas. Kaip nurodė Pranciškus – „kad mūsų dialogas nebūtų neteisingai suprastas“.

„Tikiuosi, galėsiu jį pasveikinti [Kazachstane] ir šiek tiek pasikalbėti su juo kaip su ganytoju“, – sakė pontifikas.

Kartu Pranciškus pagyrė ukrainiečių drąsą ir dar kartą pabrėžė jų teisę gintis, taip pat pasmerkė ginklų gamintojus, kurie, anot jo, yra finansiškai suinteresuoti karu, kad „išbandytų ir parduotų ginklus“.

„Tiesa, kad rusai manė, jog viską užbaigs per savaitę. Tačiau jie neteisingai apskaičiavo, – sakė popiežius. – Jie susidūrė su drąsiais žmonėmis, su tauta, kuri stengiasi išgyventi ir kuri turi ilgą kovų istoriją.“

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 06 14 15:39
Spausdinti