Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


RUSIŠKOS DUJOS
Prancūzija atmetė V. Putino pasiūlymą įkurti naują dujų centrą kaip „beprasmį“
BNS
Scanpix
Asociatyvi nuotrauka.

Prancūzijos prezidentūra ketvirtadienį atmetė Rusijos prezidento Vladimiro Putino pasiūlymą sukurti naują „dujų centrą“ Turkijoje, per kurį dujos būtų tiekiamos Europai, pareikšdamas, kad toks pasiūlymas yra „beprasmis“.

„Nėra prasmės kurti naujų infrastruktūrų, kurios leistų importuoti daugiau rusiškų dujų“, – pažymėjo prezidentūra.

V. Putinas pateikė pasiūlymą Turkijos lyderiui Recepui Tayyipui Erdoganui per asmeninį susitikimą, įvykusį ketvirtadienį Kazachstane.

„Turkija šiandien yra patikimiausias tiekimo maršrutas, net ir į Europą“, – pareiškė Rusijos vadovas.

„Galėtume apsvarstyti galimybę Turkijoje įkurti dujų centrą, iš kurio būtų tiekiamos dujos į kitas šalis“, – pridūrė jis.

Tiekimas į Europą, kuri yra smarkiai priklausoma nuo rusiškų dujų, buvo sutrikdytas Maskvai vasario mėnesio įsiveržus į Ukrainą.

Vakarai kaltina Putiną siekiant šantažuoti Europą, paskelbusią daugybę sankcijų, bei surengus nuotėkius pagrindiniuose dujotiekiuose, ką Maskva neigia.

Europa deda pastangas nutraukti priklausomybę nuo rusiškų dujų, kurių trūkumas sukėlė energijos kainų spiralę žemyne.

Prancūzijos prezidentūra atkreipė dėmesį į Rusijos dujų importo į Europą sumažėjimą nuo beveik 40 proc. prieš kelis mėnesius iki 7,5 proc. šiandien.

„Tikėtina, kad importas dar labiau kris“, – pridūrė prezidentūra.

„Rusija ir Turkija gali kartu nuspręsti eksportuoti daugiau dujų, bet tai negalės būti eksportas į Europos Sąjungą, kuri yra įsipareigojusi išlaikyti suverenitetą, mažinti priklausomybę ir taip pat pereiti prie kovos su klimato kaita priemonių“, – sakoma pranešime.

2022 10 14 09:21
Spausdinti