Meniu
Prenumerata

pirmadienis, gegužės 6 d.


AFRIKA
Prancūzija šią savaitę pradės karių išvedimą iš Nigerio
BNS
Scanpix
Prancūzijos kariai.

Prancūzija ketvirtadienį paskelbė, kad šią savaitę pradės karių išvedimą iš Nigerio po nesutarimų su karine chunta, valdančia šalį nuo liepą įvykdyto perversmo.

„Šią savaitę pradėsime pasitraukimo operaciją tvarkingai, saugiai ir derindami veiksmus su nigeriečiais“, – sakė karinis štabas, praėjus savaitei po to, kai Prancūzijos ambasadorius Niamėjuje, spaudžiamas režimo, grįžo namo.

Prezidentas Emmanuelis Macronas rugsėjo 24 dieną paskelbė, kad iki metų pabaigos išves 1 400 Prancūzijos karių.

Paryžiaus kariai Nigeryje dalyvavo platesnėje kovoje su džihadistais visame Sachelio regione.

Apie 400 jų yra dislokuoti kartu su vietos kariais Nigerio šiaurės vakaruose, netoli sienos su Burkina Fasu ir Maliu.

„Trijų sienų“ zona yra žinoma kaip „Islamo valstybės“ grupuotės prieglobstis.

Kariuomenės vadavietė teigė, kad kariams, pasitraukiantiems iš teritorijos, reikės priedangos, kad galėtų palikti atviras priešakines pozicijas, ir galbūt reikės didesnių pajėgų, esančių oro bazėje netoli sostinės Niamėjaus, paramos iš oro.

Nuo tada, kai chunta pradėjo reikalauti, kad kariai išvyktų, kariai gyvena nežinioje, jiems nereguliariai tiekiamas maistas, o prie bazės nuolat vyksta prieš Prancūziją nukreiptos demonstracijos.

Prancūzija sustiprino savo pajėgas Nigeryje po to, kai kitas karinis režimas Malyje, kuriame įvyko perversmas, pareikalavo, kad jos pajėgos pasitrauktų, ir prie jau dislokuotų dronų ir naikintuvų pridėjo šarvuočių ir sraigtasparnių.

Dabar jos kariai turės pasitraukti arba per Beniną pietuose, nepaisant šios šalies nesutarimų su chunta Niamėjuje, arba per Čadą rytuose, kur yra Prancūzijos vadavietė Sachelio regione.

Kol kas Niamėjus draudžia Prancūzijos lėktuvams skraidyti šalies oro erdvėje.

2023 10 05 14:20
Spausdinti