Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


PRANCŪZIJA
Prancūzijoje dėl korozijos rizikos atidėtas keturių reaktorių įjungimas
BNS
Unsplash

Prancūzijos elektros energijos grupė EDF ketvirtadienį pranešė, kad keturių branduolinių reaktorių sustabdymas bus pratęstas kelioms savaitėms dėl korozijos problemų.

Ši žinia gali dar labiau padidinti elektros kainas šalyje artėjant žiemos sezonui.

Prancūzija apie 70 proc. elektros energijos gauna iš 56 branduolinių reaktorių, tačiau 32 iš jų šiuo metu yra atjungti dėl planinės priežiūros arba siekiant atlikti veiksmus, skirtus pašalinti korozijos riziką.

EDF teigimu, įtempių korozija, dėl kurios susidaro nedideli įtrūkimai, buvo pastebėta keturiose vietose prie aušinimo kontūrų vamzdžių suvirinimo siūlių, kurios yra labai svarbios išjungimų ar avarijų atveju, todėl aštuoni panašūs reaktoriai išjungti ir tikrinami.

Nuspręsta, kad keturi reaktoriai bus vėl įjungti laikotarpiu nuo lapkričio 1 dienos iki kitų metų sausio 23 dienos.

Skaičiuojama, kad bendrovės bendros gamybos apimtys 2022 metais atitiks mažesnę 280–300 teravatvalandžių (TWh) ribą, naujienų agentūrai AFP sakė EDF atstovas spaudai.

Jei jos pačios gamybos nepakanka Prancūzijos poreikiams, EDF importuoja elektrą iš kitų Europos šalių, kur kainos sparčiai auga, Rusijai ribojant gamtinių dujų, taip pat pagrindinio elektros šaltinio, eksportą.

Neatidėliotini darbai padidino finansines bėdas sunkiai įsiskolinusiai valstybės kontroliuojamai bendrovei, kurią vyriausybė dabar planuoja visiškai nacionalizuoti, siekdama atnaujinti Prancūzijos branduolinę pramonę.

Prezidentas Emmanuelis Macronas kiek anksčiau šiais metais paragino pastatyti iki 14 naujų reaktorių, kurie padėtų šaliai atsisakyti iškastinio kuro.

2022 08 26 14:04
Spausdinti