Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


PRANCŪZIJA
Prancūzijoje vėl vyksta protestai prieš E. Macrono pensijų reformą
BNS
Scanpix
Protestai Paryžiuje.

Prancūzijoje šeštadienį vėl vyksta protestai prieš nepopuliarią pensijų reformą, kurią siekia įgyvendinti prezidentas Emmanuelis Macronas, ir policija prognozuoja, kad į mitingus visoje šalyje septintąją protestų dieną susirinks iki milijono žmonių.

Parlamentui svarstant pensijų reformos įstatymo projektą, profsąjungos tikisi, jog vis dar gali priversti E. Macroną nusileisti, nors ir Nacionalinė Asamblėja, ir Senatas juda link galutinio balsavimo, kuris gali būti surengtas jau šį mėnesį.

„Tai finišo tiesioji“, – pareiškė profsąjungos CFDT generalinio sekretoriaus pavaduotoja Marylise Leon. „Tai baigiamasis etapas“, – šeštadienį sakė ji transliuotojui „franceinfo“.

E. Macronas šią savaitę dukart atmetė profsąjungų raginimus skubiai surengti susitikimą, kuriame profsąjungų atstovai pamėgintų jį įtikinti apsigalvoti dėl reformos.

„Kai gatvėse yra milijonai žmonių, kai vyksta streikai, o iš kitos pusės mes sulaukiame tik tylėjimo, žmonės ima klausti: Ką dar mums reikia padaryti, kad mus išgirstų?“ – pažymėjo kairiųjų pažiūrų profsąjungos CGT vadovas Philippe Martinezas.

„Šios šalies lyderiams reikia liautis neigus šį socialinį judėjimą“, – šeštadienį pareiškė CFDT generalinis sekretorius Laurentas Bergeras.

Policija skelbė, kad visoje Prancūzijoje planuojama surengti 230 demonstracijų, kuriose, pareigūnų skaičiavimais, gali dalyvauti nuo 800 tūkst. iki 1 mln. žmonių, įskaitant iki 100 tūkst. Paryžiuje.

Protestai savaitgalį surengti antrą kartą ir profsąjungos viliasi, kad tai padės pritraukti daugiau dalyvių negu eilinę darbo dieną.

„Vaikų ateitis“

„Atėjau čia kovoti už savo kolegas ir už mūsų jaunimą“, – sakė 63 metų Claude‘as Jeanvoine‘as, buvęs traukinio vairuotojas, dalyvaujantis demonstracijoje Strasbūre.

„Žmonės neturėtų leisti vyriausybei išsisukti, tai susiję su jų vaikų ir anūkų ateitimi“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

Antradienį – paskutinę didelių streikų ir protestų dieną – į gatves, policijos duomenimis, išėjo beveik 1,3 mln. žmonių, tačiau profsąjungos tvirtina, kad dalyvių buvo daugiau kaip 3 milijonai.

Tuo tarpu Prancūzijos Senatas šeštadienio ryte atnaujino debatus dėl reformos, pagal kurią amžius, reikalingas gauti visą pensiją, būtų padidintas nuo 62 iki 64 metų. Taip pat numatyta padidinti privalomą darbo stažą, reikalingą gauti visą pensiją.

Senatoriai savo diskusijas turi užbaigti iki sekmadienio vakaro. Tuomet specialioji komisija parengs galutinę įstatymo projekto versiją, kuri bus pateikta Nacionalinei Asamblėjai ir Senatui galutiniam balsavimui.

Transliuotojo BFMTV šeštadienį paskelbti visuomenės nuomonės apklausos rezultatai parodė, kad 63 proc. prancūzų pritaria protestams prieš reformą, o 54 proc. taip pat palaiko streikus ir blokadas kai kuriuose sektoriuose.

Tačiau apie 78 proc. pareiškė manantys, jog E. Macronas galiausiai sugebės pasiekti, kad reforma būtų patvirtinta.

2023 03 11 15:54
Spausdinti