Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


JUNGTINĖ KARALYSTĖ
Prasideda kova dėl naujojo JK lyderio posto, tarp favoritų – B. Johnsonas
BNS
Twitter
B. Johnsonas.

Keli Jungtinės Karalystės politikai, įskaitant buvusį ministrą pirmininką Borisą Johnsoną, penktadienį, prasidedant trumpai ir įtemptai kovai dėl šalies lyderio posto, bandė užsitikrinti torių įstatymų leidėjų paramą.

45 dienas prie vyriausybės vairo stovėjusi Liz Truss ketvirtadienį pasitraukė iš pareigų, pripažinusi, kad nesugebėjo įgyvendinti savo mandato, įskaitant mokesčių mažinimo planus.

Konservatorių partija rengia paspartintus rinkimus, kad per savaitę išrinktų naują lyderį, kuris taip pat taps JK ministru pirmininku.

Buvęs iždo kancleris Rishi Sunakas ir Bendruomenių Rūmų lyderė Penny Mordaunt yra vieni iš lažybų bendrovių favoritų. Tarp jų minimas ir B. Johnsonas, kuris vos prieš tris mėnesius buvo priverstas atsistatydinti, kai įsivėlė į skandalus dėl jo etikos ir finansų. Sugrįžimas į Dauningo gatvę prilygtų jo, kaip politiko, kuris yra tiek populiarus, tiek poliarizuojantis, prisikėlimui.

B. Johnsonas, kuris atsistatydinęs iš ministro pirmininko posto liko įstatymų leidėju, oficialiai nepasakė, ar kandidatuos, tačiau jo sąjungininkai parlamente stengiasi suburti jam paramą.

Pirmadienio popietę baigsis kandidatūrų teikimas, o paramą kandidatams parašais turi išreikšti bent 100 iš 357 konservatorių įstatymų leidėjų. Tai reiškia, kad bus ne daugiau kaip trys kandidatai.

Įstatymų leidėjai balsuos dėl vieno iš jų atmetimo ir surengs orientacinį balsavimą dėl paskutinių dviejų. Tuomet 172 000 partijos narių balsuodami internetu galės pasirinkti vieną iš dviejų finalininkų. Naujasis lyderis turi būti išrinktas iki spalio 28 dienos.

R. Sunakas, kuris vasarą vykusiuose lyderio rinkimuose liko antras po L. Truss, kai kurių laikomas saugiu pasirinkimu, galinčiu stabilizuoti sunkumų patiriančią ekonomiką.

P. Mordaunt, kuri tuose rinkimuose liko trečia, yra populiari tarp eilinių Konservatorių partijos narių.

Tuo metu B. Johnsoną vieni partijos nariai dievina kaip įrodžiusį, kad jis gali atvesti partiją į pergalę rinkimuose, o kiti – smerkia dėl chaoso ir skandalų, kurie aptemdė trejus jo valdymo metus.

B. Johnsono sąjungininkė Nadine Dorries teigė, kad partija turėtų jį pasirinkti, nes „jis yra žinomas nugalėtojas“, kuris atvedė konservatorius į didelę pergalę 2019 metų rinkimuose.

„Partija turi turėti nugalėtoją, kad išliktų“, – sakė ji „Sky News“.

Tačiau kai kurie kiti konservatorių įstatymų leidėjai sakė, kad paliks partiją, jei B. Johnsonas, kurio atžvilgiu vyksta Standartų komiteto tyrimas dėl to, ar jis melavo parlamentui, grįš į lyderio postą.

„Nematau jokios išeities vyriausybėje, jokiame lygmenyje, kam nors, kas yra taip stebimas ir, manau, yra labai skaldanti figūra“, – „Times Radio“ sakė torių įstatymų leidėjas Rogeris Gale'as.

„Ir manau, kad būtų žmonių, tokių kaip aš, kurie atsidurtų siaubingoje padėtyje ir turėtų pasitraukti“ iš Konservatorių partijos, pridūrė jis.

L. Truss tapo trumpiausiai Jungtinės Karalystės istorijoje premjere dirbusia ministre pirmininke. Praėjusio mėnesio pradžioje ji buvo išrinkta konservatorių lydere ir pakeitė šiame poste B. Johnsoną.

Su vis didesniu partiečių spaudimu trauktis susidūrusi L. Truss pripažino, kad „negali įvykdyti mandato“, dėl kurio buvo išrinkta, ir paliko postą gilėjant politiniam chaosui.

Įstatymų leidėjų maištas prieš L. Truss kilo po to, kai ji buvo priversta atšaukti katastrofiškus mokesčių mažinimo planus, sukėlusius chaosą rinkose, šaliai ir taip išgyvenant sunkią pragyvenimo išlaidų krizę.

L. Truss įpėdinis taps trečiuoju JK ministru pirmininku šiais metais, o neramumai Konservatorių partijoje kursto raginimus surengti pirmalaikius visuotinius rinkimus. Eiliniai rinkimai turi būti surengti iki 2024 metų.

Opozicijos politikai teigia, kad po vėliausių rinkimų 2019 metais kilusi sumaištis ir L. Truss sprendimas sujaukti daugelį politikos krypčių, dėl kurių B. Johnsonas buvo išrinktas, reiškia, kad torių vyriausybė neturi demokratinio legitimumo.

Apklausos rodo, kad, jei rinkimai vyktų dabar, kairiosios pakraipos Leiboristų partija laimėtų didelę daugumą.

Leiboristų lyderis Keiras Starmeris išvakarėse paragino nedelsiant surengti visuotinius rinkimus.

„Toriai negali reaguoti į savo naujausią nesėkmę tiesiog spragtelėdami pirštais ir be Britanijos žmonių sutikimo perstumdydami žmones į viršų. Mums reikia visuotinių rinkimų – dabar“, – pareiškime teigė opozicijos lyderis.

Jis pridūrė, kad Konservatorių partija „parodė, jog nebeturi mandato valdyti“.

„Kiekviena iš šių krizių buvo sukelta Dauningo gatvėje, bet už ją sumokėjo Britanijos visuomenė. Dėl kiekvienos iš jų mūsų šalis tapo silpnesnė ir blogiau gyvenanti“, – sakė K. Starmeris.

2022 10 21 14:12
Spausdinti