Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


JUNGTINĖ KARALYSTĖ
Pretendentai perimti JK premjero postą surėmė ietis pirmuosiuose televizijos debatuose
BNS
Scanpix
L. Truss ir R. Sunakas.

Du kandidatai, likę tęsti kovos dėl Jungtinės Karalystės ministro pirmininko posto, pirmadienį per pirmuosius savo debatus tiesioginiame televizijos eteryje aštriai ginčijosi dėl mokesčių, Kinijos ir reputacijos, Rishi Sunakui siekiant užkirsti kelią laimėti favorite laikomai Liz Truss.

Geriausiu vakaro laiku vykę debatai pradėjo svarbų 12 dienų laikotarpį, per kurį bus surengtos trys tokios dvikovos tiesioginiame televizijos eteryje ir keturi rinkimų kampanijos renginiai, per kuriuos abu pretendentai susitiks su Konservatorių partijos nariais, išrinksiančiais nugalėtoją.

Jau kitą savaitę pirmieji Konservatorių partijos nariai turėtų paštu gauti rinkimų balsalapius.

Kelias savaites vykstanti kova dėl teisės stoti prie valdančiosios partijos vairo ir pakeisti postą paliekantį ministrą pirmininką Borisą Johnsoną tampa vis aršesnė, abiem stovykloms įnirtingai puolant viena kitą.

Pirmadienį BBC eteryje vykę debatai neapsiėjo be aštrių pasisakymų, buvusiam iždo kancleriui R. Sunakui užsipuolus užsienio reikalų sekretorę L. Truss dėl jos planų pergalės atveju nedelsiant sumažinti mokesčius. Mokesčiai yra pagrindinė skiriamoji linija tarp abiejų kandidatų.

„Nemanau, kad tai teisinga, nemanau, kad tai atsakinga, ir tikrai nėra konservatoriška“, – įsiterpė R. Sunakas, užsienio reikalų sekretorei dėstant savo pasiūlymus.

„Jei laikysimės Rishi planų, mūsų laukia recesija“, – atsikirto L. Truss, kaltindama jį dėl „didžiausios mokesčių naštos per 70 metų“.

„Aš veikčiau nedelsiant – suprantu, kad žmonės... patiria sunkumų“, – pridūrė L. Truss.

Partijos pirmininko rinkimai vyksta šaliai grumiantis su pragyvenimo išlaidų krize ir didžiausia per 40 metų infliacija.

R. Sunakas sakė, kad prieš mažindamas mokesčius pirmiausia suvaldytų infliaciją, o L. Truss planus pavadino „greitųjų angliavandenių“ poveikiu.

Dėmesys – eiliniams toriams

Iš viso 11 pretendentų varžėsi dėl teisės pakeisti B. Johnsoną, o du galutiniai kandidatai paaiškėjo po praėjusį trečiadienį įvykusio paskutinio konservatorių parlamentarų balsavimo turo.

B. Johnsonas premjero pareigas eis iki rugsėjo 5-osios, kai bus paskelbtas jo įpėdinis, kurį išrinks maždaug 200 tūkst. Konservatorių partijos narių. Naujasis valdančiosios partijos pirmininkas automatiškai taps premjeru.

Viešosios nuomonės apklausos rodo, kad tarp eilinių partijos narių L. Truss gerokai populiaresnė už R. Sunaką.

R. Sunako atsistatydinimas iš ministrų kabineto anksčiau šį mėnesį padėjo įžiebti vyriausybės narių maištą prieš B. Johnsoną dėl mėnesius vyriausybę persekiojusių skandalų.

Tai papiktino kai kuriuos eilinius torius.

R. Sunako populiarumą sumažino ir klausimai dėl jo šeimos mokestinių reikalų bei jo ankstesnis sprendimas neatsisakyti JAV žaliosios kortelės, suteikiančios teisę nuolat gyventi Amerikoje.

Iš pradžių L. Truss sekėsi sunkiai, bet galiausiai ji prasimušė į finalinį etapą, sugebėjusi palenkti į savo pusę dešiniojo sparno torių parlamentarus pažadais mažinti mokesčius ir panaikinti reguliavimą.

Konservatorių rinkėjų nuomone, pirmadienio debatuose geriau pasirodė L. Truss, parodė iškart po jų surengta apklausa. Užsienio reikalų sekretorė gavo 47 proc. balsų, jos varžovas – 38 procentus.

Kinija

Praėjusį savaitgalį R. Sunakas paskelbė apie planus kovoti su Kinijos įtaka, pavadindamas ją „didžiausia grėsme“ šalies ir pasaulio saugumui.

Kiek anksčiau L. Truss apkaltino R. Sunaką, kad eidamas iždo kanclerio pareigas jis laikėsi švelnios pozicijos JK priešininkių atžvilgiu.

„Džiaugiuosi, kad perėmėte mano mąstymą“, – pasakė užsienio reikalų sekretorė R. Sunakui, kai šis klausimas buvo aptariamas debatų metu.

L. Truss tvirtino, kad jo „griežtesnę poziciją“ lėmė jos darbas Užsienio reikalų ministerijoje, tačiau dar prieš mėnesį R. Sunakas „siekė užmegzti glaudesnius prekybos santykius su Kinija“.

R. Sunakas savo ruožtu sakė, kad ji pati keičia savo poziciją, nes anksčiau norėjo palaikyti glaudžius ryšius su Pekinu.

Debatai vyko Stoke prie Trento, stebint auditorijai, kurią sudarė žmonės, balsavę už konservatorius per paskutinius visuotinius rinkimus 2019 metais.

„Įsitikinimas“

Šis rajonas, kurio gyventojai 2016 metų referendume tvirtai palaikė „Brexitą“, seniau buvo tradicinė didžiausios opozicinės Leiboristų partijos tvirtovė. Tačiau 2019 metų rinkimuose Stokas prie Trento, kaip ir dešimtys kitų buvusių leiboristų tvirtovių, balsavo už torius.

Abu pretendentai į premjero postą įsipareigojo tęsti B. Johnsono politiką, kuria siekiama spręsti ne vieną dešimtmetį didėjusios regionų ekonominės nelygybės problemą. Tai buvo vienas iš esminių B. Johnsono politinių pažadų, padėjęs jam iškovoti istorinę pergalę 2019 metų rinkimuose.

„Man tai ne tik šūkis. Tai gyvenimas, kurį gyvenau“, – sakė L. Truss, vaikystę ir paauglystę praleidusi Škotijos Peislio mieste ir Lidse Anglijos šiaurėje.

Tačiau 2016 metais ji palaikė tolesnę JK narystę Europos Sąjungoje, nors dabar sako dėl to apgailestaujanti. L. Truss pakartojo pažadus „išnaudoti „Brexito“ atvertas galimybes“.

R. Sunakas pabrėžė, kad palaikė „Brexitą“ „iš įsitikinimo“, nors buvo įspėtas, kad tai sužlugdys jo politinę karjerą.

„Nes tikiu, kad tai naudinga šiai šaliai“, – pridūrė jis.

„Vaikiška“

Augančią įtampą ir priešiškumą atspindi prieš debatus pasipylę aštrūs asmeninio pobūdžio pasisakymai.

Kultūros sekretorė Nadine Dorries, L. Truss šalininkė, atvirai pašiepė milijonierių R. Sunaką dėl jo tariamos silpnybės prabangių prekių ženklų drabužiams, socialiniame tinkle „Twitter“ pasidalijusi pranešimais, kad buvęs iždo kancleris per rinkimų kampanijos renginį avėjo „Prada“ batus ir vilkėjo brangų kostiumą.

N. Dorries atkreipė dėmesį, kad L. Truss veikiau būtų pasirinkusi pasipuošti nebrangiais auskarais.

Kultūros sekretorė iškart sulaukė atkirčio iš kitų konservatorių. Viena parlamentarė pareiškė, kad ji savo tviterio paskyroje „išjungė“ N. Dorries, o kitas kabineto ministras kovą dėl premjero posto pavadino „vaikiška“ ir „gėdinga“.

„Metas kelti standartus“, – pridūrė Johnny Merceris.

R. Sunako atsisakymas baigiantis debatams patarti savo varžovei, ką ji galėtų padaryti geriau, liudija, kad šis raginimas gali būti išgirstas.

Tuo metu L. Truss savo varžovui pateikė nuosaikaus tono patarimą – „daugiau rizikuoti ir būti drąsesniam“.

Antrieji L. Truss ir R. Sunako debatai numatyti antradienio vakarą.

2022 07 26 09:13
Spausdinti