Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


SANKCIJOS RUSIJAI
Prie sankcijų V. Putinui ir S. Lavrovui prisijungė ir Kanada
BNS
Scanpix
J. Trudeau.

Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau penktadienį paskelbė sankcijas Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui ir užsienio reikalų ministrui Sergejui Lavrovui dėl Maskvos invazijos į Ukrainą ir išreiškė paramą Rusijos atribojimui nuo tarptautinės tarpbankinių atsiskaitymų sistemos SWIFT.

„Įvesime sankcijas prezidentui Putinui ir kitiems šio barbariško karo architektams, jo administracijos vadovui ir užsienio reikalų ministrui Sergejui Lavrovui“, – spaudos konferencijoje paskelbė J. Trudeau.

„Šiems žmonėms tenka didžiausia atsakomybė už mirtį ir naikinimą Ukrainoje“, – sakė Kanados lyderis.

Jis taip pat išreiškė „Kanados paramą tam, kad Rusija būtų atribota nuo atsiskaitymų sistemos SWIFT, labai svarbios pasaulinės bankininkystės sistemos dalies“.

Baltarusijai taip pat bus paskelbtos sankcijos „už pagalbą prezidento Putino invazijai į laisvą ir suverenią valstybę“, paskelbė J. Trudeau.

Apie panašias sankcijas V. Putinui ir S. Lavrovui anksčiau paskelbė Didžioji Britanija, Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos.

Kanada jau buvo įvedusi sankcijas Baltarusijos prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai, paskelbusiam pergalę 2020 metų rugpjūčio rinkimuose, kuriuos opozicija vadina suklastotais, ir represijomis užgniaužus po jų kilusius beprecedenčius protestus.

Naujos sankcijos bus taikomos jo aplinkos žmonėms – 57 pareigūnams, sakė J. Trudeau.

„Pasaulis beprecedentėmis priemonėmis, vieningai ir koordinuotai sureagavo į rimtą Vladimiro Putino klaidą, – sakė kanadiečių ministras pirmininkas. – Jis neįvertino Vakarų demokratijų ryžto ir galimybių stoti ginti ne tik savo draugų, bet ir savo vertybių, savo principų.“

„Putinas nusprendė nutraukti 75 metų taiką [Europoje] įsiverždamas į taikią, neprovokuojančią kaimynę ir mes griežtai bei vieningai reaguojame“, – pridūrė J. Trudeau.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 02 26 09:13
Spausdinti