Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


PRANCŪZIJA
Prieš lemiamą balsavimą Prancūzijoje – nauji protestai prieš pensijų reformą
BNS
Scanpix
Protestas Paryžiuje.

Likus dienai iki lemiamo balsavimo dėl nepasitikėjimo parlamente, sekmadienį Prancūzijoje dar vieną dieną vyko protestai prieš prezidento Emmanuelio Macrono vyriausybės įnirtingai prastumtą pensijų reformą.

Po kelias savaites trukusių taikių streikų ir eitynių prieš oficialaus pensinio amžiaus ilginimą nuo 62 iki 64 metų policija šeštadienį uždarė priešais parlamentą esančią Konkordijos aikštę demonstracijoms po dvi naktis iš eilės vykusių susirėmimų.

Į kai kuriuos įstatymų leidėjus buvo nusitaikyta individualiai: Ericas Ciotti – konservatyvios Respublikonų partijos vadovas, kuris, kaip tikimasi, nepritars nepasitikėjimo pareiškimams, – anksti sekmadienį sužinojo, kad jo rinkimų apygardos biuras per naktį buvo apmėtytas akmenimis.

„Žudikai, kurie tai padarė, nori daryti spaudimą mano balsavimui pirmadienį“, – rašė E. Ciotti socialiniame tinkle „Twitter“, skelbdamas nuotraukas, kuriose matyti išdaužyti langai ir grasinantys grafičiai.

Šeštadienį Paryžiuje vykusioje 4 000 žmonių demonstracijoje, kurios metu kai kurie padeginėjo šiukšliadėžes, niokojo autobusų stoteles ir statė improvizuotas barikadas, buvo sulaikyta daugiau kaip 80 žmonių.

Dar 15 žmonių buvo sulaikyti Lione po to, kai, policijos teigimu, susirėmimus sukėlė „smurtaujančių asmenų grupės“.

Kitos demonstracijos Prancūzijos miestuose praėjo taikiai, šimtai žmonių dalyvavo Viduržemio jūros uostamiestyje Marselyje.

„Kas mums dar lieka be to, kad toliau demonstruotume?“ – sakė 33 metų telekomunikacijų inžinierius Romainas Morizot, dalyvavęs protesto akcijoje Marselyje.

Po to, kai vyriausybė pasinaudojo konstitucine nuostata ir apėjo parlamento balsavimą dėl pensijų reformos, „dabar tai visur pakurstys socialinę įtampą, – pridūrė R. Morizot. – Tęsime toliau, neturime kito pasirinkimo.“

Atokiau nuo didžiųjų miestų gatvių griežtai kairioji profsąjunga CGT šeštadienį pranešė, kad darbuotojai uždarys didžiausią Prancūzijos naftos perdirbimo gamyklą Normandijoje, ir įspėjo, kad pirmadienį gali būti uždarytos dar dvi.

Iki šiol streikuotojai tik trukdė degalų tiekimui iš naftos perdirbimo gamyklų, bet visiškai nesustabdė veiklos.

Dėl protestų taip pat buvo sustabdytas šiukšlių išvežimas didžiojoje Paryžiaus dalyje – dabar gatvėse guli apie 10 000 tonų atliekų, o vyriausybė privertė kai kuriuos šiukšliavežius grįžti į darbą.

Ketvirtadienį planuojama devintoji platesnio masto streikų ir protestų diena.

E. Macronui artimi žmonės naujienų agentūrai AFP sakė, kad prezidentas „žinoma, stebi įvykius“ vietoje.

2023 03 19 14:27
Spausdinti