Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


RINKIMAI KROATIJOJE
Prognozės pasitvirtino – Kroatijos parlamento rinkimuose lyderiauja korupcija susitepę valdantieji
ELTA
Scanpix
Kroatijos ministras pirmininkas Andrejus Plenkovičius.

Suskaičiavus beveik 98 proc. balsų, Kroatijos ministro pirmininko Andrejaus Plenkovičiaus partija Kroatijos demokratinė sąjunga (HDZ) gavo 60 mandatų iš 151. Remiantis Kroatijos rinkimų komisijos duomenimis, A. Plenkovičius absoliučios daugumos parlamente neturės, tačiau tikėtina, kad jį parems kitos mažesnės partijos bei etninių mažumų atstovai.

Antrą vietą rinkimuose užėmė prezidentui Zoranui Milanovičiui artimas kairiųjų liberalų opozicinis aljansas „Rijeke Pravde“ („Teisingumo upės“), vadovaujamas socialdemokratų (SPD). Jis gavo 25 proc. balsų ir 42 mandatus.

Trečia stipriausia jėga tapo dešiniųjų nacionalistų partija „Domovinski Pokret“ („Tėvynės judėjimas“), surinkusi maždaug 9 proc. balsų. Ji turės 14 vietų. Stebėtojai mano, kad partija turi didelę derybų galią ir gali turėti svarbų vaidmenį.

Tikėtina, kad į parlamentą, surinkusi 9 proc. balsų, dar pateks žaliųjų ir liberalų partija „Mozemo“ („Mes galime“) bei dešiniųjų populistų aljansas, vadovaujamas partijos „Most“ („Tiltas“), gavęs maždaug 8 proc. balsų.

Oficialūs galutiniai rezultatai turėtų būti paskelbti kitą savaitę.

A. Plenkovičius pozicionuoja save kaip proavakarietišką ir proeuropietišką. Kritikai kaltina premjerą, kad jis tęsė jo pirmtakų pradėtą korumpuotų tinklų plėtrą valstybėje ir administracijoje. Per beveik aštuonerius kadencijos metus A. Plenkovičius dėl korupcijos skandalų prarado 30 ministrų.

2024 04 18 13:34
Spausdinti