Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


COVID-19
PSO: COVID-19 pandemija tebėra tarptautinė krizė
BNS
Irmantas Gelūnas/BNS

Praėjus trejiems metams po to, kai Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) paskelbė aukščiausią pasaulinį pavojaus lygį dėl COVID-19, pirmadienį ji pareiškė, kad ši pandemija tebėra tarptautinė krizė.

Praėjusį penktadienį keturioliktą kartą nuo krizės pradžios posėdžiavo Jungtinių Tautų sveikatos agentūros COVID-19 nepaprastosios padėties komitetas.

PSO generalinis direktorius Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas „pritaria komiteto rekomendacijoms dėl tebesitęsiančios COVID-19 pandemijos ir nusprendžia, kad šis įvykis tebėra tarptautinio masto ekstremali visuomenės sveikatos situacija“, sakoma JT sveikatos agentūros pareiškime.

Jis pareiškė, kad „pripažįsta komiteto poziciją, jog COVID-19 pandemija tikriausiai yra pereinamajame etape, ir vertina komiteto patarimus, kaip atsargiai valdyti šį pereinamąjį laikotarpį ir sušvelninti galimas neigiamas pasekmes“.

Dar prieš susitikimą PSO vadovas pridūrė, kad šiuo metu pandemijos kritinis etapas vis dar tęsiasi, atkreipdamas dėmesį į augantį mirčių skaičių ir perspėjo, kad pasaulinis atsakas į krizę „tebėra ribotas“.

„Įžengdami į ketvirtuosius pandemijos metus, dabar tikrai esame daug geresnėje padėtyje nei prieš metus, kai omikron banga buvo pasiekusi aukščiausią tašką, o PSO kiekvieną savaitę buvo pranešama apie daugiau nei 70 000 mirties atvejų“, – teigė T. A. Ghebreyesusas komitetui penktadienį vykusio posėdžio pradžioje.

Jis nurodė, kad spalį mirčių skaičius per savaitę nukrito žemiau 10 000, tačiau nuo gruodžio pradžios vėl išaugo, o Kinijoje panaikinus COVID-19 apribojimus mirčių skaičius ėmė sparčiai didėti.

PSO vadovas pridūrė, kad sausio viduryje buvo pranešta apie 40 000 COVID-19 mirčių per savaitę – daugiau nei pusė šių atvejų užregistruoti Kinijoje – nors tikrasis skaičius, „aišku, yra daug didesnis“.

PSO pirmą kartą COVID-19 paskelbė tarptautinio masto ekstremalią situaciją, kai 2020 metų sausio 30 dieną už Kinijos ribų pradėjo plisti koronavirusas.

Nors tarptautinio masto ekstremalios situacijos paskelbimas yra visame pasaulyje sutartas reagavimo į tokius protrūkius mechanizmas, tačiau tik po to, kai 2020 metų kovo 11 dieną T. A. Ghebreyesusas blogėjančią situaciją dėl COVID-19 įvardijo kaip pandemiją, daugelis šalių suvokė situacijos rimtumą.

PSO pranešė apie daugiau kaip 752 mln. patvirtintų COVID-19 atvejų visame pasaulyje, įskaitant daugiau kaip 6,8 mln. mirties atvejų, tačiau JT sveikatos agentūra visada pabrėžia, kad tikrieji skaičiai greičiausiai yra gerokai didesni.

2023 01 30 13:39
Spausdinti