Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


RUSIJA
Putinas sako esąs pasirengęs deryboms, jei Kyjivas pripažins „naująją teritorinę tikrovę“
BNS
Scanpix
Vladimiras Putinas.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas Turkijos lyderiui Recepui Tayyipui Erdoganui pasakė, kad yra pasirengęs dialogui su Ukraina, jei Kyjivas pripažins Rusijai jos pajėgų okupuotas teritorijas, ketvirtadienį pranešė Kremlius.

„Putinas vėl patvirtino, kad Rusija pasirengusi rimtam dialogui, su sąlyga, kad valdžia Kyjive įvykdys gerai žinomus ir ne kartą išsakytus reikalavimus atsižvelgti į naująją teritorinę tikrovę“, – sakoma Kremliaus pareiškime.

R. T. Erdoganas anksčiau ketvirtadienį paragino Rusijos lyderį Vladimirą Putiną paskelbti „vienašališkas paliaubas“ Ukrainoje.

„Prezidentas R. T. Erdoganas sakė, kad raginimai siekti taikos ir derybų turėtų būti paremti vienašališkomis paliaubomis ir sąžiningo sprendimo vizija“, – jo biuras citavo turkų lyderio žodžius, pasakytus V. Putinui per pokalbį telefonu.

Rugsėjį Maskva surengė pseudoreferendumus keturiuose Ukrainos regionuose – Donecko, Luhansko, Zaporižios, Chersono – ir pareiškė, kad gyventojai nubalsavo už prisijungimą prie Rusijos, kuri vasarį užpuolė savo provakarietišką kaimynę.

Spalio pradžioje Kremliuje įvykusioje ceremonijoje V. Putinas oficialiai aneksavo šias teritorijas, nors jo pajėgos niekada jų visiškai nekontroliavo.

Jungtinės Tautos pasmerkė „bandymą neteisėtai aneksuoti“ Ukrainos žemes ir paragino tarptautinę bendruomenę „nepripažinti jokių Rusijos paskelbtų sienų pakeitimų“.

Ukraina teigia, kad niekada nesiderės su Rusija, kol ji yra valdoma Vladimiro Putino, vasario 24-ąją pasiuntusio rusų karius į kaimyninę šalį.

„Rusijos pusė pabrėžė griaunamąjį Vakarų valstybių vaidmenį, aprūpinant Kyjivo režimą ginklais ir karine įranga, teikiant jam operatyvinę informaciją ir taikinius“, – sakoma Kremliaus pranešime.

Be to, abiejų šalių lyderiai aptarė, kaip bus įgyvendinamas svarbus susitarimas dėl grūdų, kuriam tarpininkavo JT, padedant Turkijai, ir kuriuo siekta atblokuoti Ukrainos grūdų tiekimą Juodąja jūra.

Rusija kritikavo tą susitarimą, skųsdamasi, kad nukentėjo jos eksportas, ir be jokių įrodymų tvirtino, kad didžioji dalis grūdų pristatoma į Europą, o ne į skurdžias šalis, kur jų labiausiai reikia.

Kremlius pranešė, kad ketvirtadienį įvykusio pokalbio metu buvo aptartas „maisto produktų ir trąšų tiekimo iš Rusijos blokavimo panaikinimas“ ir būtinybė „pašalinti visas kliūtis Rusijos eksportui“.

Spalio pabaigoje Maskva pareiškė stabdanti savo dalyvavimą susitarime dėl grūdų, rusų kariuomenei apkaltinus Kyjivą „masine“ dronų ataka prieš jos Juodosios jūros laivyną aneksuotame Kryme. Ukraina visa tai pavadino „melagingu pretekstu“.

Po kelių dienų Rusija patvirtino, kad atnaujina savo dalyvavimą susitarime dėl ukrainietiškų grūdų gabenimo, ir sakė sulaukusi iš Kyjivo „pakankamų garantijų“ dėl šio jūrų koridoriaus demilitarizavimo.

2023 01 05 13:35
Spausdinti